Forsvaret kan ende opp med å leie stridsvogner og helikoptre

Norske stridsvogner på øvingsfeltet ved Rena militærleir. Leopard 2 og CV90 bak i skogen. Stortingsforliket om Forsvaret kan innebære at både stridsvogner og helikoptre må leies inn fra andre land. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Norske stridsvogner på øvingsfeltet ved Rena militærleir. Leopard 2 og CV90 bak i skogen. Stortingsforliket om Forsvaret kan innebære at både stridsvogner og helikoptre må leies inn fra andre land. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forsvarsforliket i Stortinget fører til at helikoptre og stridsvogner må leies inn til Hæren. Forliket innebærer imidlertid ingen økte midler til dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er urolig for at Forsvarets langtidsplan nå er underfinansiert, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til VG. Hun er leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Arbeiderpartiet var i utgangspunktet skeptisk til at en større forsvarsstruktur ikke ville innebære økte midler, men gikk likevel inn for å støtte forliket for å sikre Hæren helikoptre og stridsvogner fra 2019 og ikke før i 2025.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) bekrefter at langtidsplanen for Forsvaret som Stortinget nå er blitt enige om ikke innebærer større økonomiske rammer.

– Nå skal vi finne ut hvordan vi skal løse bestillingen fra Stortinget. Det er for tidlig å si hvordan, men det kan bli aktuelt å skyve noen investeringer noe ut i tid, sier han til avisen. Han mener mangel på flygere er et større problem enn mangel på helikoptre.

– Men det kan bli aktuelt med en anbudsprosess hvor sivile helikoptre kan leies inn i fredstid, sier Bakke-Jensen. Når det gjelder stridsvogner må dette utredes nærmere, mener han.

Ifølge VG kan det være aktuelt å lease stridsvogner fra Tyskland.

Personvernpolicy