Politiet: Tilgivelse og syndenes forlatelse har vært hinder for åpenhet

Hamarøy 20171128. politiadvokat Øyvind A. Rengård fra Nordland politidistrikt møtte pressen på Hamarøy hotell hvor de presenterte rapporten fra arbeidet med Tysfjordsakene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Hamarøy 20171128. politiadvokat Øyvind A. Rengård fra Nordland politidistrikt møtte pressen på Hamarøy hotell hvor de presenterte rapporten fra arbeidet med Tysfjordsakene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I etterforskningen av overgrepssakene i Tysfjord fastslår politiet at mangel på åpenhet har vært et stort problem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det finnes flere fortellinger fra fornærmede om at gjerningspersoner har innhentet tilgivelse fra det religiøse miljøet og da har på en måte saken vært avgjort, sier politimester Tone Vangen i Nordland politidistrikt.

Vangen påpeker at politiet i etterforskningen av alle overgrepssakene i Tysfjord fastslår at det eksisterer et parallellsamfunn, der folk ikke har så stor interaksjon med hverandre.

– Politiet ser at mange av de involverte har tilknytning til det lulesamiske miljøet. Vi ser også mange med tilknytning til den læstadianske menigheten. Men det er ingen grunn til å hevde at etnisk tilhørighet eller trosretning er en forklaring på de overgrepene som har funnet sted. Men samtidig er det mekanismer knyttet til det lulesamiske miljøet som gjør at det har vært vanskelig å komme til overflaten med ting, fastslår Vangen.

Bakgrunn: Politimesteren i Nordland beklager overfor Tysfjord-ofrene

Politiadvokat Øyvind Rengård, som har hatt ansvaret for etterforskningen, sier sakene stammer fra små lokalsamfunn hvor det har vært en klar oppfatning om at sakene bli liggende.

– Andre har sagt at det er på høy tid at storsamfunnet må agere. Andre igjen har sagt at åpenhet må vi unngå fordi det kan medføre splittelse i familier, ødeleggelse av familiebånd eller en annen form for tap av sosial aktelse, sier Rengård.

– Flere av de fornærmede har opplyst til oss at det har vært et hinder for åpenhet. Det har vært ansett som opp og avgjort dersom en har fått tilgivelse og syndens forlatelse, sier Rengård.

Også Rengård presiserer at de ikke kan hevde at etnisk tilhørighet, at man tilhører et lulesamisk miljø eller det læstadianske samfunnet, kan forklare det omfanget av overgrep som har skjedd.

– Det er mer sammensatt enn som så, med flere ulike årsakssammenhenger og virkningsmekanismer, sier han.

Aktuelt: Fylkesmannen: Tysfjord kommune brøt loven i overgrepssaken

Fakta om Tysfjord-sakene:

* Politiet i Nordland har avdekket 151 seksuelle overgrepssaker relatert til Tysfjord kommune.

* Det er registrert til sammen 82 fornærmede og 92 mistenkte personer.

* Nærmere 70 prosent av de fornærmede og mistenkte tilhører det lulesamiske miljøet i Tysfjord. Rundt 30 prosent har ikke denne tilknytningen. Mange har tilknytning til den læstadianske menigheten.

* Det er registrert 43 voldtektssaker – de fleste omfatter grove seksuelle overgrep mot barn og voksne

* Det er registrert 40 saker som omhandler seksuell omgang med barn under 14 år, også her er det snakk om grove seksuelle overgrep som etter dagens lovgiving anses som voldtekter.

* 58 prosent av overgrepene har skjedd på vestsiden av Tysfjorden, mens 42 prosent har skjedd på østsiden av Tysfjorden.

* Den første rettssaken gikk i Salten tingrett i høst. En mann i 40-årene sto tiltalt for overgrep mot seks kvinner under dekke av å være sjaman. Aktor la ned påstand om sju års fengsel. Dom faller i midten av desember.

* I tillegg er det mottatt to anmeldelser om brudd på avvergelsesplikten, inkludert en anmeldelse mot Tysfjord lensmannskontor som behandles av Spesialenheten for politisaker.

* Det er registrert tre trusselsaker.

* Politiet startet etterforskning i juni 2016 etter at elleve kvinner og menn fra Tysfjord sto fram med sine overgrepshistorier i VG.

Personvernpolicy