102 trusler mot norske domstoler på tre år

Illustrasjonsfoto. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norske domstoler har mottatt 102 trusler siden 2014. En høyesterettsdommer har nå gått gjennom domstolsansattes erstatningsordninger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterettsdommer Per Erik Bergsjø ble bedt om å undersøke dagens regelverk etter at sorenskriveren ved Hedmarken tingrett fikk huset sitt påtent i 2013.

Kostnadene etter angrepet på sorenskriverens bolig i 2013 kom opp mot 10 millioner. Gjerningsmannen ble dømt til 18 års forvaring, og retten mente brannstiftelsen ble gjort for å hevne seg på dommeren for hans rolle i en barnefordelingssak.

I Bergsjøs rapport kommer det fram at det har blitt anmeldt 102 sikkerhetssituasjoner knyttet til norske domstoler siden 2014, skriver rett 24.

Det dreier seg om hendelser knyttet til straffesaker og saker om besøksforbud, familie og barn, arv og skifte, fast eiendom og tvangsfullbyrdelse.

Dommerforeningen mener at dommere ikke kan være anonyme, men at en forutsetning for uavhengige domstoler, er at de ansatte føler seg trygge og blir ivaretatt.

– Skal dommerne være uavhengige og orke å stå i stillingen også når det blåser, og hvis de blir utsatt for trusler, er det viktig at de vet at de blir holdt skadesløse hvis det inntreffer hendelser som er knyttet til arbeidet, sier Dommerforeningen i en uttalelse.

Personvernpolicy