Strømmen tilbake i Oslo sentrum

Flere bygninger i området mistet strømmen i forbindelse med brannen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Flere bygninger i området mistet strømmen i forbindelse med brannen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Så godt som alle strømkundene i Oslo sentrum har fått strømmen tilbake, etter at en brann gjorde over 500 kunder strømløse – deriblant flere departementer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så godt som alle strømkundene i Oslo sentrum har fått strømmen tilbake, etter at en brann gjorde over 500 kunder strømløse – deriblant flere departementer.

Det var en brann i en transformatorstasjon i Rådhusgata i Oslo som førte til strømbruddene. Politiet meldte om kraftig røykutvikling fra et høyspentrom klokken 0.48 natt til søndag. Det var åpne flammer på stedet, men ingen ble skadd i brannen.

Strømløse i timesvis

I flere timer søndag var over 500 kunder uten strøm, men klokka 15.15 opplyser kommunikasjonssjef Kjell Stamgård i Hafslund at strømmen er tilbake hos de aller fleste.

– Vi har fortsatt et lite problem i Rådhusgata 27, men jeg tror det skal gå ganske fort å få løst. Det er en stor bygård, men ellers er strømmen tilbake. Vi har reparert med provisoriske kabler, og har satt inn en del aggregater for å levere strøm midlertidig, sier Stamgård til NTB.

Ifølge Hafslund var 558 kunder uten strøm like før klokken 12. søndag formiddag. Tallet steg noe på grunn av arbeidet med å omkoble kabler for å etablere strømforsyningen.

Strømbruddet rammet et område i kvadraturen mellom Oslo domkirke, Stortinget og sørover ned mot Akershus festning.

– Det er et større sentrumsområde, men hovedsakelig med forretningsbygg, opplyste Stamgård.

Departementer uten strøm

Ifølge Aftenposten gikk flere departementer og Norges Bank på nødstrøm etter brannen. DSS, Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon, ønsker ikke å fortelle hvilke departementer som er berørt.

– De departementene vi har i Kvadraturen, er sikret ved hjelp av backupsystemer, sier presseansvarlig Margot Vågdal i DSS til Aftenposten.

I det aktuelle området ligger blant annet Forsvarsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Kunnskapsdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Også Norges Bank er uten vanlig strømforsyning, skriver avisen. Banken opplyser at de har nødprosedyrer og nødaggregater som automatisk trer inn ved strømstans. Rådhuset er ikke rammet av strømbruddet.

Veisperring i Oslo sentrum

I første omgang ble Rådhusgaten sperret av mellom Akersgata og Rosenkrantz gate på grunn av brannen. Sperringene ble raskt utvidet helt ned til Rådhusplassen. Det kom smell fra området og folk ble bedt om å holde seg unna, men det ble ikke nødvendig med evakueringer som følge av brannen. Brannen ble ifølge politiet slokket ved 5-tiden

Veisperringen ble søndag formiddag begrenset til brannstedet ved Rådhusgaten 27. Men det førte til at noen bussruter som normalt kjører i Rådhusgaten i stedet kjørte gjennom Operatunnelen.

Stortinget T-banestasjon måtte stenges en periode søndag fordi Hafslund må stenge strømmen der i forbindelse med reparasjonsarbeidet.

Personvernpolicy