Stengte veier og fremdeles mange uten strøm i Nord-Norge

Torsdag måtte en nyoppsatt gran i Nesna bindes fast til en bil for å holde stand mot været, men natt til fredag ser det ut til at vinden har løyet seg mange steder. Foto: Hans Petter Sørensen / NTB scanpix
Torsdag måtte en nyoppsatt gran i Nesna bindes fast til en bil for å holde stand mot været, men natt til fredag ser det ut til at vinden har løyet seg mange steder. Foto: Hans Petter Sørensen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ekstremværet Ylva ser ut til å ha roet seg, men det blåser fortsatt storm på utsatte steder i Troms og Finnmark, og om lag 1.800 er fortsatt uten strøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de nordligste fylkene har politiet fått inn én melding om uværet natt til fredag og både Nordland, Troms og Finnmark politidistrikt melder om rolige tilstander fredag morgen.

– Det har vært en melding i Narvik, og det har blåst litt i Ofoten, men ellers i Nordland har det vært fredelig, sier operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt til NTB rett før klokken 6 fredag morgen.

Meldingen fra Narvik gikk ut på at en del løse gjenstander var i ferd med å blåse av gårde ved Idrettens Hus. Entreprenør ble kalt ut for å sikre gjenstandene.

1.800 uten strøm

Likevel blåser det fortsatt storm på utsatte steder i Troms. Ifølge Meteorologisk institutt ventes det sørøstlig full storm på utsatte steder i Troms, Ofoten, Salten og på Saltfjellet med lokalt kraftige vindkast på 30 til 40 meter i sekundet. Vinden er ventet å minke fredag formiddag.

Troms kraft melder om at 1.800 kunder i morgentimene er uten strøm som følge av ekstremværet. Noen av kundene har vært uten strøm i nærmere 18 timer, melder Nordlys.

Stengte veier og innstilte ferger

I morgentimene er det kolonnekjøring på E6 over Kvænangsfjellet og Gratangsfjellet. I tillegg er fylkesvei 232 stengt i Kaperdalen på Senja. Fergesambandet Lyngseidet–Olderdalen åpnet klokka 07.20, mens Storstein–Lauksundskaret, Stangnes–Sørrollnes og Grytøy–Bjarkøy fortsatt er innstilt, melder NRK.

Også båttrafikken påvirkes av Ylvas etterdønninger. NRK melder at hurtigbåten fra Harstad til Tromsø er innstilt fredag morgen. Hurtigbåten fra Tromsø og sørover går kun til Finnsnes. Også ruta mellom Tromsø, Lysnes, Tennskjær og Vikran er innstilt. Det samme gjelder Kvænangsruta.

– Det er mye sjø ved kaiene, melder Troms fylkestrafikk.

Materielle skader

Ylva gjorde stor skade i Nord-Norge torsdag. Takene blåste av mange fjøs, og tusenvis mistet strømmen, men ekstremværet har ikke ført til alvorlige personskader.

– Det har vært en hektisk dag for alle nødetatene. Det har ikke vært noen personskader som vi kjenner til, men de materielle skadene er store. Vinden har tatt en del garasjer og tak og skapt andre skader på bygninger, sa operasjonsleder Mats Bernhoft i Nordland politidistrikt til NTB torsdag kveld.

Busser av veien torsdag

I Troms blåste to busser av veien. Ingen ble skadd da en skolebuss med 28 passasjerer kjørte av veien ved Brøstadbotn. Utenfor Tromsø blåste en annen buss av veien. Sjåføren var alene i bussen og ble kjørt til legevakten.

– Det har ikke vært alvorlige personskader. Men en buss på finsk side har blåst av veien, og da ble tre personer lettere skadd. Ellers har en del strømledninger ramlet ned, og en del trær har ramlet over veiene, fortalte operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden