Ekstremværet «Ylva» herjer i nord

Et tre har blåst ned tvers over E6 fem kilometer nord for Majavatn. Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel for stormen Ylva i Nord-Norge.
Et tre har blåst ned tvers over E6 fem kilometer nord for Majavatn. Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel for stormen Ylva i Nord-Norge. Foto: Politiet I Nordland / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinden tar seg nå kraftig opp på Helgeland med orkan i kastene: Her kan du følge utviklingen av ekstremværet «Ylva».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Nordland skriver kl 14:40 på Twitter at Helgelandsbrua nå er stengt for all trafikk.

Vindstyrken er nå oppe i 40 m/s, som er nok til å sette orkanstatus på været i området.

Sjekk været der du bor her

14:49 - (Nordlys) 600 er strømløs på innlandet i Troms . Det melder Troms Kraft i en oppdatering klokka 14.40 torsdag. Setermoen, Fossmoen, Olsborg, Andslimoen, Viken og Altevann er blant områdene som er rammet av strømbruddet. Problemene skyldes både trær som har falt over kraftlinjer, samt strømutfall i trafokretser, skriver Troms kraft i en pressemelding.

Beredskapsleder Arvid Åsmo opplyser at Troms kraft har store montørstyrker i arbeid. I Aursfjorden i Målselv kommune er været imidlertid så dårlig at montørene ikke kan utbedre strømproblemene på grunn av fare for montørenes egen sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

14:48 - (Nordlys) Ifølge Framtid i Nord skal det ha gått flere snøras over Pollfjelltunnelen i Lyngen i dag.

14:45 - (Nordlys) Vinden begynner å øke i Troms nå, melder Værvarslinga i Nord-Norge klokken 14.30. De har samlet inn følgende oversikt over de kraftigst registrerte vinden i fylket så langt. Sterkest vindkast nå:

Her er vindhastigheten noen utvalgte steder:

Gamanjunni 33,9 m/s, Mortenhalsskolten 32,4 m/s, Kistefjell 31,1 m/s, Hekkingen 29,4 m/s, Torsvåg fyr 28,5 m/s.

Grensen for orkan ifølge Beuforts vindskala er på 32,6 meter i sekundet. Det betyr at det blåser tilsvarende orkan i kastene på Gamanjunni i Nord-Troms.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

14:02 - (Nordlys) Strømmen har gått på nye steder i Troms. Nå er det Målselv som er rammet. I Aursfjord er områdene Skjellstad, og Berglund til Perhansanes er folk uten strøm på grunn av feil, melder Troms Kraft Nett. Feilrettinga er utsatt på grunn av sterke vindkast og man vet rett og slett ikke når feilen kan utbedres. Området Andslimoen-Moen-Brandmodal-Maukdal er også uten strøm og vil være det noen timer. Det er forventet rettetid 17.00. I Bardu er strekningen Jevningen til Rydningen, Nysted og Krogstad strømløse. Feilretting er startet og rettetid settes til klokka 14.30, melder TK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13:30 - (Nordlys) Så langt er det Bardu som er blant de hardest rammede områdene av ekstremværet. Derfra meldes det om veltede trær og flyvende bygningsplater. Flere veier og skoler er blitt stengt nettopp. Ordføreren reiser hjem og kriseledelsen er satt i beredskap.

13:27 - (NRK) E6 stengt nord for Majavatn. Det er kaos i trafikken på E6 mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Flere kjøretøy har kjørt seg fast og E6 er stengt. Vogntog på vei nordover anbefales å stoppe i Namsskogan frem til problemene har løst seg.

13:11 - (Nordlys) Fergestrekningen Lyngseidet - Olderdalen innstilles ut torsdagen. Siste avgang for dagen er fra Olderdalen klokka 13.30.

12:45 - (Nordlys) Mens ekstremværet skaper store problemer i Indre Troms og på deler av Senja, har selve Tromsø by sluppet relativt lett unna så langt. Klokken 12.00 blåste det syv meter i sekundet på Sandessundbrua. På Sør-Tromsøya blåser det imidlertid litt kraftigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

12:41 - (Nordlys) HOLD DERE INNENDØRS: Politiet melder at det er varierende vind i Troms og at det enkelte steder er veldig kraftig vind, spesielt på innlandet. Derfor ber politiet nå folk om å holde seg innendørs og begrense bilkjøringen i de mest utsatte strøkene.

12:38 - (Nordlys) INNSTILLES: Hurtigbåten mellom Tromsø og Skjervøy går ikke i dag, opplyser Troms fylkestrafikk. «Hurtigbåt linje 3 Tromsø - Finnkroken - Nord-Lenangen - Arnøyhamn - Skjervøy - Tromsø er innstilt i sin helhet», skriver fylkestrafikk.

12:34 - (Nordlys) SISTE: Troms kraft ber folk i hele Troms om å begrense strømbruken.

12:32 - (Nordlys) Strømbruddet skyldes et tre som har falt over en kraftledning, opplyser beredskapsleder i Troms kraft, Arvid Åsmo, til Nordlys. Problemet vil snart være løst, men som Åsmo påpeker, det er trolig ikke det siste treet som har falt på grunn av «Ylva».

Artikkelen fortsetter under annonsen

12:23 - (Nordlys) STRØMBRUDD: Det er et pågående strømbrudd i Bardu i området mellom Setermoen og Fosslund. Antatt rettetid er 14.00, melder Troms Kraft.

11:42(Nordlys) Politidistriktet i Troms vurderer å stenge veier i Bardu kommune da gjenstander flyr rundt i lufta etter «Ylva». Stormen river og sliter nå i flere eldre fjøs og fritidsbygg.

11:39 – (NRK) Minst 2400 husstander er nå uten strøm, opplyser Helgeland Kraft til NRK. Stormen herjer i Nordland og Troms. Helgeland Kraft opplyser at det også kan være flere områder som er strømløse enn det som er rapportert til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

11:33 - (Avisa Nordland) To hus i Tysfjord har fått taket revet av –politiet har stengt av store områder grunnet faren for flyvende gjenstander. – Jeg hørte bare et høyt smell, sier en innbygger til Avisa Nordland.

11:09 - (Nordlys) Fylkesvei 862 over Kattfjordeidet er nå stengt på grunn av berging av bussen som ble kastet i veikanten tidlig torsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sandnessjøen 20171123. Fylkesvei 17 ved Helgelandsbrua. Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel for stormen Ylva i Nord-Norge. Folk oppfordres til å være forsiktige og sikre løse gjenstander. På det meste kan vindstyrken komme opp mot 50 meter per sekund i kastene. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix
Sandnessjøen 20171123. Fylkesvei 17 ved Helgelandsbrua. Meteorologisk institutt har utstedt ekstremværvarsel for stormen Ylva i Nord-Norge. Folk oppfordres til å være forsiktige og sikre løse gjenstander. På det meste kan vindstyrken komme opp mot 50 meter per sekund i kastene. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix

11:06 - (Nordlys) Langnes flyplass har innstilt flere flyavganger.

Innstilt: Widerøes rute WF863 til Andenes, Svolvær og Bodø. Opprinnelig avgang var kl. 10:15

Innstilt: SAS' rute SK4577 til Bodø og Trondheim med opprinnelig avgang kl. 13:45.

10:40 - (Avisa Nordland) Lastebil tatt av stormen på Fauske.

10:26 - (Nordlys) «Ylva» har truffet Senja. Noe av taket på Nergårds fiskebruk på Grunnfarnes er flerret av.

– Det har blitt skrellet godt av taket, sier Grande til Nordlys.

Besetningen på fiskebruket har blitt bedt om å ikke gå ut for å reparere takskaden, men holde seg inne mens uværet herjer.

10:06 -(Avisa Nordland) Trafikkselskapet Torghatten Nord AS melder om kansellering av alle avganger i ettermiddag i sambandet Bodø - Værøy - Røst - Moskenes.

Ruteturen fra Bodø kl. 16:00 til Røst og Værøy er kansellert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ruteturen fra Bodø til Moskenes kl. 16:30 , med retur fra Moskenes kl. 20:30 er kansellert.

10:00 - (Avisa Nordland) Nok et industribygg i fylket kan få revet av taket. Denne gangen i Straumen i Sørfold, melder politiet i Nordland.

09:55 -(Avisa Nordland) - Industrihall på Fauske står i fare for å revne, varsler Nordland Politidistrikt på Twitter. Hallen er truffet av gjenstander vinden har kastet rundt.

08:07 - (iFinnmark) En buss med kun føreren ombord har blåst av veien på Kattfjordeidet i Troms. Sjåføren er sendt til legevakta, melder Nordlys.

Har du video, bilder eller tips fra ekstremværet Ylva? Kontakt ABC Nyheter på 97 73 60 17 eller tips@abcnyheter.no