Tett hagleløp vrengte seg ved skudd:

– Jeg hørte en rar, dump lyd da jeg trakk av

<p>Jaktentusiast og lege Hans Prøsch viser fram det vrengte hagleløpet etter hendelsen i uke 45. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.</p>
Jaktentusiast og lege Hans Prøsch viser fram det vrengte hagleløpet etter hendelsen i uke 45. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.

Hans Prøsch (39) og en annen erfaren jaktkamerat var på rypejakt på Kvaløya i Tromsø helgen 11.-12. november. Da Prøsch skulle skyte etter en flokk fugler skjedde noe skremmende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg hørte en rar, dump lyd da jeg trakk av. Så ser jeg stikker ut på siden av hagla, fortalte han til regionsavisa Nordlys forrige uke.

Det ene hagleløpet hadde nærmest vrengt seg. Haglen hadde slått ut på siden av løpet, ikke gjennom munningen. Heldigvis sto jaktkameraten på den andre siden av eksplosjonen, lenger ned i terrenget.

– Hvis han hadde stått nærmere, og på den siden haglskuren gikk ut, kunne dette gått virkelig dårlig, sier Prøsch til Nordlys.

– Tenkte at jeg burde sjekke løpet

Prøsch jobber som lege ved Aleris sykehus i Tromsø. Han er opprinnelig fra Røros.

I etterkant av hendelsen tror han at det har kommet snø og is ned i løpet mens hagla var brukket og jaktkameratene gikk i terrenget, slik at dette løpet var gått tett.

– Jeg tenkte at jeg burde sjekke løpet da jeg kom ned på flata, men så lettet selvsagt rypene med en gang. Man skulle jo tro at en avfyrt patron ville dytte ut en propp av snø og is før hagleskuren lagde seg et nytt hull i løpet. Men det er tydeligvis ikke mer som skal til, sa Prøsch til Nordlys forrige uke, etter hendelsen.

Han ønsket å stå frem i regionsavisa for å advare andre jegere om faren.

Les også: Strømførende vester skal beskytte hunder mot ulv

– Blokkering sannsynlig forklaring

Vidar Nilsen, jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Foto fra NJFFs hjemmesider.
Vidar Nilsen, jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Foto fra NJFFs hjemmesider.

Jaktkonsulent Vidar Nilsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund er ekspert på jaktvåpen og –ammunisjon. Han synes jegerens teori om at noe har blokkert løpet virker sannsynlig.

– Hardpakket snø eller jord kan virke slik, det virker som den mest sannsynlige forklaringen her. Det kan skje at man støtter seg mot noe og får dyttet løpet i snøen, sier Nilsen til ABC Nyheter.

Det er lett å forestille seg at snøen vil bli blåst ut av trykket. Men trykket danner seg så raskt i hagla at man risikerer slike revner ved blokkering. Snø kan komprimeres i løpet, og kan smelte og fryse til is hvis det er kaldt.

Slike uhell skjer heldigvis ikke ofte, forteller jaktkonsulenten.

– Det er først og fremst løpet på geværet som vil få en bule eller sprekke opp, som her. Men det er alltid en viss risiko for personskader når løpet ryker på et våpen, sier Nilsen.

Les også: Fisken til Ragnar er så uvanlig at den ikke står i Norgesrekordlistene

– Lærepenge

Utsikt fra Skittentinden/Skitntinden, et fjell på Kvaløya i Tromsø kommune i Troms. Illustrasjonsfoto: Jan Fredrik Frantzen, via Flickr.com (CC BY 2.0).
Utsikt fra Skittentinden/Skitntinden, et fjell på Kvaløya i Tromsø kommune i Troms. Illustrasjonsfoto: Jan Fredrik Frantzen, via Flickr.com (CC BY 2.0).

Jegeren, Hans Prøsch, sier han har fått mange tilbakemeldinger etter at han fortalte om episoden i Nordlys.

– De fleste sier jeg hadde flaks, eller undrer seg over «hvordan fikk du det der til?», sier jegeren, Hans Prøsch, til ABC Nyheter.

– Jeg fikk faktisk også melding fra en jaktkamerat som hadde opplevd det samme for noen år siden.

Den 39 år gamle legen sier til ABC Nyheter at han tok jegerprøven da han var omkring 15 år, og har jaktet aktivt siden han var gammel nok. Han har også vært aktiv skiskytter.

Fjellrype. Illustrasjonsfoto: Tero Laakso, via Flickr.com (CC BY-SA 2.0).
Fjellrype. Illustrasjonsfoto: Tero Laakso, via Flickr.com (CC BY-SA 2.0).

– Kanskje blir man litt sløv når man har drevet med jakt en stund, og tenker at man har god kontroll på sikkerheten. Men jeg har i alle fått en lærepenge, og blir fra nå av meget nøye med å sjekke at det ikke ligger noe fremme i løpet, sier Prøsch til Nordlys.

Les også: I år kan du ta med både elg og juletre hjem fra skogen

– Sjekk ved usikkerhet

Hvis man tror man har fått snø eller annet rusk i løpet anbefaler Nilsen i Norges Jeger- og Fiskerforbund at man tar ut patronene og ser gjennom løpet for å sjekke det.

– Det er fint med en slik påminnelse jegeren og avisa Nordlys har brakt, om at dette er noe man bør passe på. Det er også en del av jegeropplæringen, sier Nilsen.

Les også:

Intervju: – Ulven har fått sterk symbolverdi

Flere jegere jakter småvilt

Helikopter havarerte under rypejakt-oppsyn

Her blir den totalfredede fisken slått ihjel og flådd på Farmen

Jegere vil stoppe salg av statens skoger


Illustrasjonsfoto brødtekst:

(1) Jan Fredrik Frantzen: «Udsikt fra Skitntinden» (CC BY 2.0).

(2) Tero Laakso: «Lagopus muta» (CC BY-SA 2.0).

Personvernpolicy