F-35 utfordrer nasjonal suverenitet

Like før landing: De tre F-35 flyene flyene i det de nærmer seg Ørland.
Like før landing: De tre F-35 flyene flyene i det de nærmer seg Ørland. Foto: Helge Hopen / Forsvaret / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datamengden som Norges nye F-35-fly samler inn og videresender til produsentens servere i USA, får anskaffelseslandene - inkludert Norge - til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 3. november landet de tre første innkjøpte flyene på Ørland flystasjon.

Bakgrunn: F-35-ankomst markeres på Ørland

Flyene er fullstappet med elektronikk og sensorer som registrerer både operasjonelle data og flyenes selvdiagnosering.

De moderne jagerflyene er et resultat av kanskje det dyreste militære teknologiprosjektet i verdenshistorien siden Manhattan-prosjektet, som ga verden den første atombomben.

Les også: Kan ikke bekrefte prisen for F-35

Forsvaret forventer at flyets sensorer øker mulighetene til å overvåke Norges store land- og havområder, og gjøre Forsvaret i stand til å hevde norsk suverenitet mer effektivt.

Imidlertid frykter anskaffelselandene for sin suverenitet. De mener at flyene deler litt for mye informasjon med produsenten Lockheed Martin, skriver Flight Global.

Derfor har landene iverksatt tiltak for å holde følsom strategisk informasjon unna produsentens servere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Automatisk datastrøm til Lockheed

Flyene er satt opp til å sende data automatisk etter hver flyging til produsentens servere i Fort Worth i Texas gjennom det verdensomspennende nettverket ALIS (Autonomic Logistics Information System, journ.anm).

– Blant annet på grunn av nasjonale hensyn er det behov for et filter hvor nasjonene kan utelukke sensitive data i datastrømmen som deles i systemet tilbake til produsenten Lockheed Martin sier, Lars Gjemble, seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ALIS skal ivareta vedlikeholdsdata, etterforsyninger og mer til, for den samlede internasjonale F-35-flåten. I tillegg benyttes systemet til å planlegge og gjennomføre trening, samt å loggføre treningsdata.

Felles filterløsning for alle landene

– Utviklingen fra F-16 til F-35 blir som å sammenligne en gammel Nokia 3210 med en iPhone 10 / X. I takt med økt mengde funksjoner, øker også datamengden, og behovet for å beskytte den, sier Gjemble, og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På en måte ligner det på utfordringen rundt hvilke opplysninger om deg som iPhonen din deler med produsentene, sier Gjemble.

Det flernasjonale F-35-programmet jobber med å utvikle én felles filterløsning for alle landene. Men landene begynner å bli utålmodige på grunn av de nærstående testfasene neste år. Derfor har de satt i gang med å lage filtre, såkalte gateways, selv. Det er uklart hvor lenge dette arbeidet vil ta for Norges del.

Samarbeider med Italia

Det er også behov for å beskytte programmeringen av flyet gjennom de såkalte Mission Data Files. De beskriver Gjemble som et bibliotek over mulige trusler i de områdene hvor F-35 skal operere.

Mission Data Files inneholder nasjonale data som blant annet skal optimalisere flyets sensorer for operasjoner i våre nærområder. Tilsvarende deler nasjonene data der de skal operere sammen i felles operasjoner andre steder i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har inngått et samarbeid med Italia om å fellesfinansiere anskaffelsen og driften av et laboratorium der vi selv kan legge inn nasjonale sensitive data, slik vi i dag gjør på F-16, sier Gjemble.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kalles Norway Italy Reprogramming Laboratory (NIRL) der Norge og Italia deler på tiden som benyttes fasiliteten til nasjonale oppgaver.

Les også: Tapte sak om vedlikehold av F-35

Flere utsettelser

Prosjektet Joint Strike Fighter, som resulterte i F-35, har i årevis vært utsatt for forsinkelser og ble vurdert avviklet flere ganger. Prosjektet var ment å spare penger ved å utvikle tre flyvarianter til forskjellige oppgaver basert på samme plattform, men det viste seg å være enklere sagt enn gjort. Det å lage programvaren som skal samordne alle flyets sensorer i en flymodell som har vært utsatt for flere revisjoner, har bidratt til hodepinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har funnet 276 mangler på F-35

Programvareversjonen i flyene Norge fikk levert kalles Block 3F, som er den siste i utviklingsfasen, og skal være 98 prosent ferdig. Flyene skal gå gjennom grundig testing og evaluering.

Fra 2019 skal kampflyene etter planen gradvis overta oppgavene til arbeidshesten F-16.

Programvaren skulle etter Lockheeds egen plan bli ferdig i løpet av 2017, men nå melder Janes360 at den er utsatt til februar neste år.

Her lander F-35-flyene på norsk jord: