Meny

Solberg avviser krise mellom Norge og Tyrkia

Statsminister Erna Solberg avviser at det er diplomatisk krise mellom Norge og Tyrkia. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) ser ingen grunn til ytterligere reaksjoner fra Tyrkia etter hendelsen som oppsto på NATO-øvelsen Trident Javelin i Stavanger.

Hun avviser at det er diplomatisk krise mellom Norge og Tyrkia.

– Jeg vil ikke kalle det krise, men vi har beklaget det som skjedde. Her var det et scenario, forstår jeg, hvor man trente på ulike falske nyheter og annet, men man burde ha tenkt igjennom konseptet bedre, sier Solberg til NTB.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg snakket lørdag med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på telefon og gjentok unnskyldningen han kom med på fredag. På spørsmål om det vil komme nye initiativ fra Norge i saken, svarer statsministeren som følger:

– Vi har jo beklaget og sagt unnskyld til Tyrkia. Vi mener det burde være nok, men hvis det er et ønske fra Tyrkia om å snakke mer om dette, så er vi selvsagt åpne for det.

Les også: Tyrkia-ekspert usikker på hva Erdogan vil kreve

Reaksjoner

Solberg beskriver forholdet mellom Norge og Tyrkia som godt.

– Men også vi har påpekt noen av de utfordringene som vi har sett med rettsstaten i Tyrkia for øyeblikket. Etter kuppet har vi sett en utvikling hvor vi nok opplever en litt vanskeligere menneskerettighetssituasjon.

– Er du redd for at det kan komme reaksjoner fra offisielt tyrkisk hold som et resultat av det som skjedde?

– Jeg mener det ikke skal være noe grunnlag for det.

– Forstår du de tyrkiske reaksjonene?

– Jeg forstår at man kan reagere på at man som alliert blir portrettert som en fiende. Men hvis man går inn i scenarioene for hvordan denne øvelsen var lagt opp, så kan man kanskje tenke at man i en gitt situasjon kan få mange falske nyheter, sier Solberg.

Les også: Erdogan godtar ikke beklagelsen fra Norge og NATO

Kalte hjem

Fredag ble det kjent at Tyrkia kalte hjem 40 soldater fra NATO-øvelsen Trident Javelin fordi landets grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk så vel som dagens president, Recep Tayyip Erdogan, ble framstilt som fiender.

Både Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var fredag raskt ute med å beklage hendelsen. Men det var ikke nok for Erdogan:

– Dette kan ikke løses med en enkel unnskyldning, sa den tyrkiske presidenten i en direktesendt TV-tale tidligere på lørdagen, ifølge Reuters.

Samme budskap kom fra den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kiliçdaroglui i Det republikanske folkepartiet (CHP).

Etter det NTB får opplyst har det ikke kommet noen offisielle reaksjoner fra tyrkiske myndigheter mot Norge. Men Tyrkia-ekspert Einar Wigen sa lørdag til NTB at Norge og NATO må være forberedt på å måtte «bukke og skrape litt mer før Erdogan blir fornøyd».

Les også: Beklagelser fra Norge og NATO til krenket Erdogan

Usedvanlig dum

Wigen mener det er rett å bruke beskrivelsen diplomatisk krise om situasjonen som har oppstått etter hendelsen på NATO-øvelsen. Han beskriver handlingen som «usedvanlig dum».

– Dette oppleves naturlig nok grovt fornærmende. Tyrkia er fra før usikre på om NATO virkelig mener alvor med artikkel 5 i deres tilfelle, altså forsikringen om å komme landet til unnsetning ved et angrep. Tyrkia føler seg lite forstått og ivaretatt av sine allierte, og dette underbygger denne oppfatningen, sier han.

Ifølge Erdogan sto både hans eget og Atatürks navn på en tavle som fiender under NATO-øvelsen. Atatürk grunnla det moderne Tyrkia i 1923. Erdogan sier han personlig ga beskjed om at de tyrkiske soldatene umiddelbart skulle trekkes tilbake, «selv om navnene skulle bli fjernet fra tavla».

– Under NATO-øvelsen ble det utvist manglende respekt. Det ble gjort feil, ikke av tosker, men av nedrige folk, sa den tyrkiske presidenten, ifølge Reuters.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyste fredag at nordmannen som sto bak øvelsesmeldingen som ble skrevet på et lukket øvingsnettverk, var innleid til å arbeide i spillstaben under øvelsen. Ifølge Forsvaret ble vedkommende raskt tatt ut av øvelsen og kontraktsforholdet avsluttet.

Populært