Meny

Mannlige kolleger med full støtte til opprop mot trakassering av kvinnelige skuespillere

Anders Baasmo Christiansen og andre mannlige kolleger støtter opprop mot trakassering av kvinnelige skuespillere. – Historiene er mye drøyere enn jeg kunne forestilt meg, sier han. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere mannlige skuespillerprofiler sier de er sjokkert over flere av historiene som har kommet fram i forbindelse med kampanjen #stilleforopptak.

Aftenposten har vært i kontakt med flere mannlige skuespillere for å spørre hva de har hørt og sett i karrieren, i kjølvannet av at 541 norske, kvinnelige skuespillere tok til orde for et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater.

Ingen av skuespillerne Aftenposten har vært i kontakt med, sier de selv har vært vitne til eller har opplevd seksuell trakassering eller overgrep i sin karriere. Men flere av dem sier de har hørt historier.

Likevel sier de at omfanget og alvorlighetsgraden i det som har blitt delt i forbindelse med oppropet, er overraskende og sjokkerende.

– Historiene er mye drøyere enn jeg kunne forestilt meg. Det er til dels sjokkerende og overraskende lesning. Selv har jeg ikke hørt om noe lignende, annet enn som historier fra «gamle dager». Det har vært lett å tenke at ting var mye verre før, men oppropet viser at dét ikke nødvendigvis stemmer, sier Anders Baasmo Christiansen.

Også Vidar Magnussen, Per-Christian Ellefsen, Ingar Helge Gimle, Rolf Kristian Larsen og John Emil Jørgensrud samstemmer i at det er tydelig at bransjen har et problem, og at det er bra at saken rulles opp.

– Skuespillere er en sårbar yrkesgruppe. Det er ingen som trenger å begrunne det hvis vi ikke får jobber. Derfor har folk med makt og dårlige hensikter fritt spillerom. Så håper jeg det fortsatt vil være god takhøyde på våre arbeidsplasser etter dette, sier Ellefsen, som er ansatt ved Nationaltheatret.

Populært