Meny

Politiet gjenopptar etterforskning av nazimarsj i Kristiansand

Høyreekstreme marsjerte i Kristiansand i sommer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Agder har besluttet å gjenoppta etterforskningen etter at flere fra Den Nordiske Motstandsbevegelsen (NMB) marsjerte gjennom Kristiansand i sommer.

I utgangspunktet betyr dette flere avhør, opplyser påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt.

– Det er mange som skal avhøres, men færre enn ti, sier han til Fædrelandsvennen.

Etter det avisen kjenner til er det snakk om flere personer i Den Nordiske Motstandesbevegelsen. Kaddeberg Skaar bekrefter at de som skal avhøres har tilhold både lokalt, nasjonalt og i utlandet.

Saken i forbindelse med nazimarsjen i Kristiansand har vært til påtalemessig vurdering i høst.

Utgangspunktet for etterforskningen er spørsmålet om hvorvidt demonstrasjonen i Kristiansand i sommer var varslet på forhånd.

Rundt 70 selverklærte nazister fra Finland, Sverige og Norge valgte i stedet å marsjere gjennom Markens gate i Kristiansand lørdag 29. juli, etter at de hadde fått avslag på en søknad om å få demonstrere i Fredrikstad.

Vurderingen i sommer var at de tilsynelatende ikke hadde fått tillatelse til å demonstrere i Kristiansand, men det var uklart om det ville bli noen reaksjon i etterkant.

– Det er en demonstrasjon som det ikke er søkt løyve til, så vi har holdt et øye med dem. Så får vi vurdere i etterkant om dette skal avstedkomme noen reaksjoner, sa stabssjef Bård Austad til Fædrelandsvennen samme dag som demonstrasjonen fant sted.

I etterkant av marsjen fikk Agder-politiet kritikk for å ikke ha grepet inn.

Populært