Meny

284 ledige celler i norske fengsler

En tom celle i fengselet Norgerhaven Prison i Nederland, hvor Norge leier plasser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soningskøene er historie og i dag er det 284 ledige soningsplasser i norske fengsler.

Men til tross for ledig kapasitet i Norge har regjeringen fornyet leieavtalen med Norgerhaven fengsel i Nederland til september i 2019. Fengselet er en avdeling av Ullersmo fengsel, har høyt sikkerhetsnivå og 242 plasser.

– Det er ikke et mål å ha 100 prosent belegg i fengslene. Vi må ha varetektsplasser til rådighet for politiet og kunne flytte innsatte ved behov, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) til NRK.

Ordningen med leie av fengselsplasser i startet i 2015. Da hadde norske fengsler så lange soningskøer at varetektsfengslede ble sluppet fri for å gi plass til domfelte. Etter at leieavtalen trådte i kraft forsvant soningskøene og i dag er det 284 ledige soningsplasser i norske fengsler.

Justisdepartementet opplyser at cirka 80 prosent av dem som soner ved Norgerhaven fengsel er utenlandske borgere. Målgruppen for soning i dette fengselet er mannlige domfelte som gjennomfører straff i lukket fengsel og som ikke er i permisjonsregime.

Populært