Tyver sagde, limte på deler og knuste vikingskatter

To tredeler av vikingskatten som ble stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen, har kommet til rette. Foto: Universitetsmuseet i Bergen / NTB scanpix
To tredeler av vikingskatten som ble stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen, har kommet til rette. Foto: Universitetsmuseet i Bergen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To tredeler av vikinggjenstandene som stjålet i Bergen i august, har blitt levert tilbake. Men flere av skattene har fått hard medfart. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har ikke sett noe slikt før. Vi spør oss hva som egentlig har skjedd, sier Asbjørn Engevik, leder for kulturhistorisk avdeling ved Universitetet i Bergen, til Bergens Tidende.

Tyvene har blant annet sagd i stykker og knust smykker i flere deler. Et smykke fra Hardanger har fått limt på seg deler fra et annet historisk funn i Vik i Sogn.

– Jeg vet ikke om de har gjort det i et forsøk på å gjøre det lettere å selge, eller hva som var planen. Vi aner ikke hva de har tenkt, og ikke vet vi hva slags type lim de har brukt heller, forteller Engevik.

Les også: Stjålne vikinggjenstander tilbake etter museumstyveri

– Det er forferdelig å behandle historiske gjenstander på denne måten. Vi bruker plasthansker og er svært forsiktige, sier han.

Gjenstandene fra vikingtiden og jernalderen ble stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen 12. august, da tyver brøt seg inn i museet via et stillas og et vindu i sjuende etasje.

Museet jobber nå med å få oversikt over de returnerte skattene. Det er fortsatt 100 gjenstander som mangler.

Les også: To personer pågrepet for museumsbrekk i Bergen

Foreløpig er tre menn varetektsfengslet for tyveriet. En fjerde, som har tilknytning til saken, blir tatt hånd om av helsepersonell.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden