49 villrein felt i løpet av en snau uke med statlig jakt

Reinsdyrskrotter fraktes ut av området i Nordfjella med helikopter etter å ha blitt skutt av det statlige jaktlaget. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Reinsdyrskrotter fraktes ut av området i Nordfjella med helikopter etter å ha blitt skutt av det statlige jaktlaget. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Så langt er det felt 49 reinsdyr i den statlige jakten for å utrydde villreinstammen i Nordfjella. Dårlig vær har skapt utfordringer den første uken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele stammen – som ved starten av årets jaktsesong telte rundt 2.200 dyr – skal utryddes innen mai neste år for å bekjempe skrantesyke (CWD).

– Så langt har det gått som forventet. Det har vært urolig vær, men vi har klart å utnytte periodene med godt nok vær. Til og med i går var det felt 49 dyr, sier seksjonsleder Kjartan Knutsen i Statens naturoppsyn til NTB mandag.

I løpet av årets ordinære jaktsesong ble det felt rundt 700 dyr i Nordfjella villreinområde, som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Tirsdag forrige uke begynte den statlige aksjonen for å ta livet av de resterende dyrene. 30 personer jobber på skift med fellingen.

– Det er hele tiden en utfordring å finne dyrene og flokkene. Men det er del av jobben. Vi har brukbar oversikt, sier Knutsen.

Nordfjella er så langt det eneste stedet i Europa hvor den smittsomme varianten av skrantesyke er påvist, og derfor håper man at jakten kan bidra til å fjerne sykdommen helt. Alle dyrene som skytes, blir testet for sykdommen.

– De første prøvene er sendt over til Veterinærinstituttet, men svarene er ennå ikke klare, sier Knutsen.

Inntil snøen har lagt seg skikkelig i jaktområdet, brukes det i hovedsak helikopter til å frakte jaktpersonellet og dyreskrottene.

– Så lenge vi bruker helikopter, er vi avhengig av flyvær for å komme ut og inn effektivt. Etter hvert som føret blir bedre og vi får snøscooterføre, vil det bli mer fleksibelt, sier Knutsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden