PST anker fengselsdom for 17-åring med hjemmelaget bombe

Aktor Marit Bakkevig og forsvarer Javeed Hussain Shah under rettssaken mot den bombetiltalte 17-åringen.
Aktor Marit Bakkevig og forsvarer Javeed Hussain Shah under rettssaken mot den bombetiltalte 17-åringen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anker dommen mot en 17-åring som ble pågrepet med en bombelignende gjenstand på Grønland i april.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST er ikke fornøyd med dommen 17-åringen fikk på ni måneders fengsel, skriver Nettavisen. Statsadvokat Marit Bakkevig la ned påstand om to års fengsel i saken.

– Påtalemyndigheten har anket både lovanvendelsen under skyldspørsmålet og straffutmålingen, sier Bakkevig til avisen.

Dommen falt i Oslo tingrett 30. oktober.

Gutten ble pågrepet med den hjemmelagde bomben som besto av lightergass og splinter fra et nettinggjerde på Grønland i april i år. Han ble først siktet etter terrorbestemmelsene i straffeloven, men det ble i løpet av etterforskningen endret til ulovlig befatning med eksplosivt materiale.

17-åringen, som er russisk statsborger og kom til Norge som asylsøker sammen med familien i 2010, har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet.

Under rettssaken tegnet PST et bilde av 17-åringen som en ung radikalisert person, blant annet på grunn av hans medlemskap i ulike ekstremistgrupper på appen Telegram messenger og fordi mange av søkene han har gjort på internett kan knyttes til terrorisme. Tenåringen nektet straffskyld i retten.

17-åringens forsvarer Javeed Shah sier til avisen at hans klient er skuffet over avgjørelsen om å anke og at de motanker bevisbedømmelsen av skyldspørsmålet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden