Meny

Kritikken vokser mot finansminister Siv Jensen

SSB-saken kan havne i kontrollkomiteen

Presset øker mot finansminister Siv Jensen (Frp) etter SSB-bråket. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset mot finansminister Siv Jensen (Frp) øker etter turbulensen rundt SSB. Nå risikerer hun at saken havner i Stortingets kontrollkomite.


Flere politikere varsler at de vil ha klarere svar fra finansministeren om SSB-konflikten. Samtidig forhandler direktøren om sluttpakke, ifølge flere medier.

SVs Kari Elisabeth Kaski ville lørdag ikke utelukke at SSB-saken kan ende opp hos kontrollkomiteen på Stortinget.

– Dersom det er et forsøk på styring av forskning og statistikk, så kan det være en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Kaski til NTB.

– På høy tid at Siv Jensen avklarer

Frp-leder Siv Jensen sammen med Høyre-leder Erna Solberg og KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hun er blant flere politikere som ønsker seg en forklaring fra finansminister Siv Jensen.

– Det er på høy tid at Siv Jensen avklarer sitt syn på SSB og hvordan SSBs rolle i samfunnet skal være, sier Kaski.

– Dersom hun har grepet inn på en konkret sak–innvandringsregnskapet–er det svært alvorlig og en sak for Stortinget.

Fredag gikk KrF-leder Knut Arild Hareide og Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske ut og krevde at Jensen må avklare spørsmål om SSBs uavhengighet og påstander om politisk inngripen.

– Dette kommer til å få etterspill i Stortinget, sa Giske til NTB fredag.

Forhandler på bakrommet

Finansdepartementet opplyser til NTB lørdag at det ikke er planer om noe nytt møte mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen.

Samtidig melder VG og NRK at det pågår forhandlinger mellom de to partene om betingelsene for SSB-sjefens avgang.

Meyer og departementet er enige om at hun skal fratre så fort som mulig, ifølge VG s kilder. Avisen skriver at partene forsøker å finne en løsning innen helgen er omme, slik at arbeidsforholdet kan avsluttes før uken begynner.

Etter det NRK erfarer, mener Finansdepartementet at Meyer stiller urealistisk høye krav i arbeidet med sluttavtalen som nå pågår.

Kan få dekket advokatregning

Sentralstyremedlem Trond Giske (Ap) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Saken har utviklet seg i rasende fart de siste par dagene med mange uoppklarte elementer. Blant annet ble det fra flere holdt meldt torsdag kveld at Meyer var beredt til å fratre sin stilling. Det benektet hun selv fredag.

Christine Meyer søkte hjelp hos advokat Dag Steinfeld, som hun ønsket å ha med seg i et møte med Jensen fredag. Det nektet finansministeren, og møtet ble avlyst.

Administrasjonsdirektør Bjørnar Gundersen i SSB skal vurdere om advokatregningen skal betales av byrået, skriver VG. Steinfeld har ikke svart på NTBs henvendelser lørdag.

Uenighet om SSBs rolle

Konflikten mellom SSB-sjef Christine Meyer og Finansdepartementet bunner i interne stridigheter og bekymring som følge av omorganisering i byrået.

Blant annet krympes forskningsavdelingen kraftig og flere forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. Dessuten er det uenigheter om hvilken rolle SSB skal ha.

Noen ønsker at byrået skal publisere mer i internasjonale tidsskrifter, mens andre vil vektlegge rollen som premissleverandør for den norske samfunnsdebatten.

SSb-sjef Christine Meyer forlater møtet med Siv Jensen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix


– Det pikante er det politiske

SSBs nye ledelse forsøker å bringe byrået nærmere den type økonomi som Høyre og Frp forfekter, hevder førsteamanuensis Jon P. Knudsen.

– Ikke bare rotenonbehandler Meyer de siste bestander av sosialdemokratisk sinnede planøkonomer, hun slår et slag for en slanket stat, skriver Knudsen i en kronikk i Fædrelandsvennen.

Knudsen, som selv tidligere har vært ansatt i Statistisk sentralbyrå (SSB), omtaler også SSB-konflikten i et intervju med Dagbladet.

– Det pikante er det politiske, at Frp vil fjerne den nye ledelsen som vil gjøre SSB om til et byrå som står mye nærmere den type økonomi som Frp og Høyre forfekter, sier Knudsen, som er samfunnsgeograf og førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

Interne stridigheter

OSLO 20171110. Pressekonferanse med SSB-sjef Christine Meyer som sier at hun ikke har levert noen oppsigelse og at hun heller ikke har fått varsel om oppsigelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Konflikten mellom SSB-sjef Christine Meyer og finansminister Siv Jensen (Frp) bunner i interne stridigheter og bekymring som følge av omorganisering i byrået. Blant annet krympes forskningsavdelingen kraftig, og flere forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. Blant dem som flyttes, er Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring.

I tillegg har et utvalgt foreslått bruk av andre typer økonomiske modeller, og Meyer er fra flere ulike hold blitt beskyldt for å gjennomføre endringer med politisk slagside. Selv avviser hun anklagene.

Knudsen sier til Dagbladet at han mener det er riktig at SSB omorganiseres, og at «en opprydning» burde vært gjort allerede for 15–20 år siden.

Populært