Meny

Solberg om F35: – Viktig for å sikre luftrommet over Norge

På Luftforsvarets 73. bursdagsmarkering er de nye F-35 flyene på vingene over Trøndelag. På den offisielle markeringen fredag var blant annet kong Harald og statsminister Erna Solberg tilskuere på Ørland hovedflystasjon. Til høyre forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den offisielle overleveringen av Norges kampfly på Ørland flystasjon understreket statsminister Erna Solberg at flyene er viktige for å sikre norsk luftrom.

De tre første flyene landet i Norge i forrige uke, mens den offisielle markeringen finner sted på Ørland fredag formiddag, og både kong Harald, NATO-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Erna Solberg (H) er blant gjestene.

Statsministeren la ikke skjul på hvor viktig anskaffelsen av de 52 moderne kampflyene er for Norge.

– Dette er en veldig stor dag for Norge. Dette er det største investeringsprosjektet Norge har. Vi bruker betydelige milliarder på å skaffe oss bedre kampkraft i årene framover. Flyene gir oss bedre kampkraft, og det er viktig for alle deler av det norske forsvaret at vi nå får nye fly som kan bidra til å sikre luftrommet over Norge i en gitt situasjon. Jeg sier «i en gitt situasjon», for det aller viktigste vi gjør med et forsvar er at vi faktisk ikke skal bruke det. Dette er vår viktigste forsikring, at vi har en kapasitet som er sterk nok til at ingen ønsker å angripe oss, understreket Solberg.

En nedre terskel

Totalt skal Norge kjøpe inntil 52 kampfly til en anslått anskaffelseskostnad på 81 milliarder 2018-kroner.

– Dette er den nedre terskelen for hvor mange kampfly vi må ha for at de skal kunne utføre de oppgavene vi ønsker, sier Solberg til NTB.

Hun er ikke redd for at den store investeringen på nye fly skal gå utover andre deler av Forsvaret.

– Det å ha kontroll i luftrommet er avgjørende for at andre type styrker er i stand til å operere. Dette er fly som kan ta ut mål på ganske stor avstand, noe som betyr at de kan hjelpe oss på en helt annen måte i et gitt konfliktscenario. Så det er en viktig grunnstyrke for alle de andre, sier Solberg.

Hun avviser ikke at flyene kan bli brukt til internasjonale oppdrag, men understreker at spesifikasjonene til flyene gjør dem spesielt egnet til norske forhold.

Tror på norsk F35-bidrag internasjonalt

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener det er god grunn til å gratulere Norge med flyene og beskriver Ørland flystasjon som navet i Norges forsvar og konstaterer at Norge får verdens mest moderne kampfly. Og han utelukker ikke at flyene blir brukt i internasjonale operasjoner.

– Norge har bidratt internasjonalt med F16-fly, og jeg er trygg på at Norge også kommer til å bidra internasjonalt med den nye flyene. Men det er viktig å vite at disse flyene har en nyttefunksjon utover det å kunne være tilgjengelige for internasjonale oppdrag. De har en nyttefunksjon ved at de bare finnes i Norge. De bidrar til å styrke både Norge og NATOs tilstedeværelse i nord, de bidrar til at vi hevder suverenitet i nordområdene – noe som er viktig for både Norge og NATO – og de kan også være til stede i andre NATO-land i Europa, sier Stoltenberg til NTB.

Stoltenberg synes ikke at investeringen er for stor og slår fast at Norge brukte betydelig mer på Forsvaret i tiårene etter andre verdenskrig og sier at det tross alt ikke dreier seg om mer enn et par måneders oljepengebruk å finansiere alle 52 flyene.

– Ja, det er mye penger, men Norge er et land som har økonomisk mulighet til å gjøre dette. Vi ligger fortsatt under det som er Norges og NATOs målsetting om investeringer i Forsvaret, sier Stoltenberg.

Populært