Stjålne vikinggjenstander tilbake etter museumstyveri

<p>Her er noen av gjenstandene fra vikingtida som ble stjålet fra UiB.</p>
Her er noen av gjenstandene fra vikingtida som ble stjålet fra UiB.

To tredeler av vikingskatten som ble stjålet fra Universitetsmuseet i Bergen, har kommet til rette. To menn er varetektsfengslet, og en til er siktet i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har beslaglagt to tredeler av vikinggjenstandene som ble stjålet i august. Politiadvokat Linn Revheim sa under en pressekonferanse torsdag ettermiddag at gjenstandene ble funnet i en leilighet i Bergen, melder NRK.

På Universitetsmuseets Facebook-sider uttrykker museet glede over at gjenstandene har kommet til rette.

Knust

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, er svært fornøyd.

– Selv om vi fortsatt må ta noen forbehold, synes dette som et gjennombrudd i saken. Særlig for de ansatte ved museet har tyveriet og tapet av gjenstandene vært en stor belastning. Nå kan det se ut som om det åpner det seg en mulighet for at vi kan disse skattene tilbake, noe som ville vært en fantastisk nyhet for oss, sier Olsen til NTB.

Gjenstandene har ifølge politiet gått gjennom en røff behandling, og noen av tingene er knust i flere deler.

– Det blir en stor jobb for konservatoren å sette dette sammen igjen, sier Asbjørn Engevik, som er leder for kulturhistorisk avdeling ved UiB.

Bakgrunn: Ber om publikums hjelp til å spore opp vikingskatter

To menn er varetektsfengslet

To menn ble torsdag varetektsfengslet for å ha brutt seg inn på Universitetsmuseet i Bergen i august og stukket av med 400 gjenstander fra vikingtiden og jernalderen.

Mennene ble pågrepet tirsdag, etter at en tredjeperson meldte seg til politiet i oktober og sa han hadde gjennomført innbruddet. Denne personen blir nå tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiadvokaten til NRK. Revheim sier politiet ikke kan utelukke flere pågripelser.

Den første av de to varetektsfengslede mennene er tidligere straffedømt og uføretrygdet. Ifølge Bergens Tidende vedgår begge de varetektsfengslede mennene delvis straffskyld.

Fengslingsmøtet gikk bak lukkede dører.

Det var mandag 14. august de museumsansatte oppdaget at noen i løpet av helgen hadde tatt seg inn i museet via et stillas og et vindu i sjuende etasje. Flere hundre uerstattelige gjenstander var borte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden