Meny

Imran Saber: – Må være en struts for å ikke skjønne hvorfor jeg er drapstruet

Tidligere Nokas-dømte Metkel Betew er sentral i den pågående rettssaken i Oslo tingrett, der han og tolv andre menn er tiltalt for en rekke punkter, inkludert narkotikainnførsel, drapsforsøk og ransplaner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En svært opprørt Imran Saber raste mot politiet og påtalemyndigheten, da et antatt drapsforsøk mot ham ble behandlet i Oslo tingrett. 

Oslo tingrett behandlet onsdag anklagen om drapsforsøk på heleridømte Imran Saber (39), under den pågående «mafiarettssaken» mot Nokas-dømte Metkel Betew og tolv andre. Saber er kjent som «Onkel Skrue» og David Toskas «finansminister».

Betew og den tidligere Bandidos-toppen Lars Harnes (49) står tiltalt for overlagt drapsforsøk og for å ha planlagt drap på Saber.

Aktor, statsadvokat Geir Evanger, fortalte i sitt innledningsforedrag at politiet kom på sporet av det angivelige angrepet på Saber da de spanet på Betew og andre i forbindelse med en narkotikasak. Evanger sier han ikke vil spekulere om motivet, men viste til at Saber tidligere har vært utsatt for drapsforsøk og at det har «eksistert en trusselsituasjon rundt ham lenge».

– Lei av pisset deres

En svært opprørt og følelsesladd Saber gikk hardt ut mot påtalemyndigheten fra vitneboksen:

– Må være en struts for ikke å vite hvorfor jeg er drapstruet, sa Saber, tydelig myntet på Evanger, og satte truslene i sammenheng med tilbakeleveringen av de stjålne Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» i 2006.

I et voldsomt tempo kom Saber med en rekke og til dels usammenhengende beskyldninger mot politiet og påtalemyndigheten. Han hevdet at politiet med vilje lekket at han hadde levert tilbake «Skrik» og «Madonna», for at ikke det skulle komme fram at det egentlig var David Toska.

– De ville ikke at det skulle gå fram at de hadde inngått en avtale med David Toska, og de lot alt gå utover meg, hevdet Saber.

Han anklaget også politiet for å true ham til å lyve i retten og trekke en anke i annen rettssak, for ulovlig frihetsberøvelse og for å ha produsert falske saker mot ham og familiemedlemmer.

– Jeg er dritt lei av pisset deres, det er dere som har utsatt meg for dette. Dere har holdt på sånn i 10–15 år, uttalte en oppkavet Saber.

Gjentatte ganger forsøkte dommer Nini Ring å få ham til å roe seg.

– Ble lekket

Geir Evanger sier til NTB at han ikke vil kommentere de mange beskyldningene fra Saber.

Sabers bistandsadvokat Sol Elden sier 39-åringen opplever at det er politiet og påtalemyndigheten som har satt ham i en situasjon der han opplever gjentatte trusler og drapsforsøk.

– Han mener dette skjedde ved at den avtalen som kom i stand etter at han bisto med å få tilbake disse maleriene, er blitt lekket, sier Elden til NTB.

Hun ønsker ikke å kommentere Sabers påstand om at avtalen om å tilbakelevere maleriene egentlig var gjort mellom David Toska og politiet.

Nylonstrømper og hansker

Sentralt i bevisføringen mot Betew og Harnes er seks kjøreturer Harnes gjorde på en stjålet Vespa til garasjeanlegget knyttet til Imran Sabers bolig en uke i juli 2015. Politiet varslet Saber, som da holdt seg unna anlegget.

På den sjette kjøreturen ble Harnes pågrepet i Sabers garasjeanlegg, i svært spesiell bekledning: Ifølge aktor var Harnes ikledd nylonstrømper på under- og overkroppen, blå hansker teipet til nylonstrømpene, finlandshette og hjelm med sotet visir. Politiet mener han var kledd slik for å unngå å legge igjen DNA. I et rom under setet på mopeden fant politiet en lyddempet pistol og et magasin med patroner.

Evanger sier det var mistenkelig kontakt mellom Harnes og Betew før og under de mange turene til garasjeanlegget, og politiet mener Harnes fikk i oppdrag å drepe Saber av Betew.

Både Betew og Harnes nekter straffskyld. Harnes har nektet å forklare seg for politiet. Han skal etter planen forklare seg i retten torsdag.

Det antatte drapsforsøket på Saber er en del av et større sakskompleks i saken som har pågått i Oslo tingrett siden slutten av september. Betew og tolv andre menn står tiltalt for totalt 14 tiltalepunkter inkludert narkotikainnførsel og ransplaner på Gardermoen. 12 er tiltalt for «mafiavirksomhet».

Populært