Meny

Nobel-rapport bekrefter tvil om Hagen er valgbar

Carl I. Hagen har igjen signalisert at han kunne tenke seg et verv i Nobelkomiteen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobel-sekretær Olav Njølstad tviler på at en vararepresentant til Stortinget kan velges inn i Nobelkomiteen. En rapport fra Stortinget peker i samme retning.

Det er Aftenposten som tirsdag omtaler den hemmelige rapporten.

På oppdrag fra Fremskrittspartiet har Stortingets konstitusjonelle avdeling utredet om vararepresentanter kan velges inn i Nobelkomiteen. Bakgrunnen er at Carl I. Hagen, som er vararepresentant, har sagt at han vil inn i komiteen.

Nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad svarte i oktober slik på NTBs spørsmål om det er noen formelle begrensninger som tilsier at en vararepresentant ikke kan sitte i Nobelkomiteen:

– Det vil jeg tro. All den stund en vararepresentant vil kunne komme til å møte på Stortinget, kan han eller hun ikke være medlem av Nobelkomiteen.

Njølstads forståelse av en innstramming i 1977 er at kun forhenværende stortingsrepresentanter er valgbare.

Etter det Aftenposten kjenner til og melder tirsdag, bygger Stortingets rapport på samme fakta og peker i samme retning: Ingen krystallklar konklusjon, men en klar føring om at stortingsrepresentanter ikke kan velges til komiteen.

Overfor avisen bekrefter samtidig Njølstad at det er Stortinget som til sjuende og sist bestemmer og tolker reglene.

– Det vil gjøre det vanskelig for komiteen hvis det har et medlem som i lange perioder ikke kan fungere fordi vedkommende må møte på Stortinget, sier han.

Populært