Færre østeuropeere kommer til Norge

Anleggsplassen for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.
Anleggsplassen for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere østeuropeiske land opplever rekordlav arbeidsledighet og bedre økonomi. Det fører til at flere østeuropeere flytter fra Norge og hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi så en topp på arbeidsinnvandringen i 2012, men vi ser nå at det er færre, særlig polakker og litauere, som flytter til Norge, sier Adrian Haugen Ordemann i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

Bare de siste årene har den årlige nettoinnvandringen av litauiske, polske og svenske statsborgere til Norge falt med 16.000 personer. I 2016 var disse de største gruppene som utvandret fra Norge.

Etter at Polen ble medlem av EU i 2004, kom en strøm av unge menn mellom 20 og 40 år til Norge. Nå går imidlertid økonomien i landet godt, samtidig som behovet for sysselsetting innen byggebransjen og industri er stort.

Ifølge tall fra Eurostat har arbeidsledigheten i Polen, Litauen og Tsjekkia falt betraktelig de siste fire årene.

Sjefanalytiker i Nordea, Anders Svendsen, mener imidlertid at den økende utflyttingen av østeuropeere ikke vil føre til store konsekvenser her til lands.

– Polakkene har jo holdt yrkene med lavest lønninger i Norge. Hvis det skulle bli stor mangel på arbeidskraft der, vil nok lønningene justeres opp så de jobbene blir attraktive.