Helikopteret på Svalbard er hevet – ingen omkomne funnet

Det russiske helikopteret som styrtet i havet ved Svalbard fredag for en uke siden, ble hevet natt til lørdag.
Det russiske helikopteret som styrtet i havet ved Svalbard fredag for en uke siden, ble hevet natt til lørdag. Foto: Havarikommisjonen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni dager etter helikopterstyrten som krevde åtte menneskeliv ved Svalbard, er det havarerte helikopteret hevet. Ingen av de sju savnede russerne er funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevingsoperasjonen var vellykket, opplyser Statens havarikommisjon for transport lørdag morgen.

Klokka 2 natt til lørdag ble skroget med rotor og den separerte halebommen fra det havarerte helikopteret hevet opp på dekk på skipet Maersk Forza.

Helikopteret styrtet i sjøen utenfor Barentsburg 26. oktober med åtte personer om bord. En av de omkomne ble funnet og hentet opp av vannet tidligere i uka.

Les også: Omkommet etter helikopterstyrt på Svalbard hentes opp

Fortsetter søk

Ingen av de sju savnede russerne befant seg inne i helikopteret da det ble hevet. Søket etter dem vil fortsette, opplyser Havarikommisjonen.

– Vi fortsetter med strandsøk med mannskap fra blant annet politi og Røde Kors. I tillegg blir det søk i sjøen, forteller pressekontakt Gunnar Johansen hos Sysselmannen på Svalbard.

Helikopterets taleregistrator og demonterte GPS-enheter blir tatt med til Moskva for analyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferdsskriveren er foreløpig ikke funnet. Søket etter den fortsetter også.

Les også: Forbereder heving av havarert russisk helikopter

Forskere

Havarikommisjonen skal granske ulykken med bistand fra russisk havarikommisjon. I tillegg skal Luftfartstilsynet på Svalbard undersøke om den russiske operatøren Convers Avia har brutt luftfartsloven, melder Svalbardposten.

Det står eksplisitt i tillatelsen selskapet fikk fra Luftfartstilsynet 20. desember i fjor at selskapet bare har tillatelse til lokale flyginger for passasjerer og gods i forbindelse med gruveoperasjoner på Svalbard og at selskapet ikke har tillatelse til å fly forskere, turister eller andre.

Tre av dem som var om bord da ulykken skjedde, var forskere fra FGBU – det russiske motsvaret til Norsk Polarinstitutt.