Meny

Tidligere Ap-statsråder ber om stans i omstridte Afghanistan-returer

Mange har engasjert seg i skjebnen til de afghanske ungdommer som kom alene til Norge for å søke asyl, men som bare har fått midlertidig opphold. 18. oktober var det fakkeltog i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tidligere Ap-topper mener Norge må stanse returene av enslige ungdommer til Afghanistan.

– Jeg synes vi har en for streng innvandringspolitikk nå. Jeg mener vi bør utsette returene av disse ungdommene, de såkalte oktoberbarna, sier tidligere justisminister og handelsminister Kari Gjesteby (Ap) til VG.

«Oktoberbarna» viser til 130 afghanske mindreårige som kom til Norge alene i 2015 og søkte asyl. Alle blir myndige i løpet av høsten og mister dermed den midlertidige beskyttelsen de har hatt fordi de var barn.

– Jeg synes de bør få bli her, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Tove Strand, som har vært arbeidsminister, er enig med AUF, som krever en oppmyking og viser til sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.

Bakgrunn: Listhaug: – Jeg ville ikke dratt til Kabul akkurat nå

Ap-veteranen Bjørn Tore Godal sa i forrige uke til VG at han ønsker en midlertidig stans i utsendelsene og kalte håndteringen av saken en «fallitterklæring for det siviliserte Norge».

SV, MDG og Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om midlertidig stans av returene. Ap har så langt støttet regjeringens linje. Men flere lokallag og fylkeslag, så vel som AUF, har bedt om en mildere behandling av ungdommene fra Afghanistan. Hittil i år har ti ungdommer som kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere, blitt tvangsreturnert til Afghanistan, ifølge Politiets utlendingsenhet.

Mange rømmer imidlertid fra mottakene før 18-årsdagen. Både verger, ansatte på mottakene og forskere har gitt uttrykk for bekymring for hva som skjer med disse ungdommene. Flere er blitt funnet igjen i Paris, der de lever på gata.

Aktuelt: Avis: Venstre med Listhaug-ultimatum til Erna Solberg

Partiveteran melder seg ut

Mangeårig Ap-medlem, tidligere leder av Mannsrolleutvalget og tidligere statsråd Sissel Rønbecks ektemann, Arne Wam, melder seg nå ut av partiet i protest, skriver Dagsavisen.

Mangeårig Ap-medlem, tidligere leder av Mannsrolleutvalget og tidligere statsråd Sissel Rønbecks ektemann, Arne Wam. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

«Jeg har vært Ap-medlem i mange tiår, selv om det mange ganger har stilt lojaliteten på prøve. Jeg savner mer og mer den grunnleggende solidaritetstanken i mange politiske spørsmål. Det gjelder ikke minst asyl- og innvandringsspørsmålet. Jeg blir uvel når partiet velger samme mantra som Høyre og Frp: Vi skal ha en streng, men rettferdig og human innvandrings- og asylpolitikk,» skriver han i et innlegg i Dagsavisen.

– Arbeiderpartiet bør straks snu

Avisens politiske kommentator Arne Strand kommenterer utmeldingen slik:
– Dette er ytterst alvorlig for Arbeiderpartiet. Vi snakker om solide, tidligere statsråder som taler ledelsen midt imot, og jeg er ganske sikker på at de har bred støtte blant Arbeiderpartiets tillitsvalgte for dette synet. Partiet bør straks snu, og sørge for at tilbakesendingen av barna til Afghanistan stanser, argumenterer Strand.


Populært