Risikerer ti års fengsel for trusler mot Venstre-lederen

I fjor ble Venstre-leder Trine Skei Grande truet av en mann som kalte seg «en leiemorder». Onsdag starter rettssaken mot 43-åringen, som risikerer ti års fengsel for truslene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I fjor ble Venstre-leder Trine Skei Grande truet av en mann som kalte seg «en leiemorder». Onsdag starter rettssaken mot 43-åringen, som risikerer ti års fengsel for truslene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Onsdag starter rettssaken mot 43-åringen som er tiltalt for å ha truet Venstre-leder Trine Skei Grande på livet etter at flypassasjeravgiften ble innført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken blir ført for Nedre Romerike tingrett. Venstre-lederen er innkalt som vitne og vil stille i retten onsdag, opplyser Venstres pressetalsmann Jan-Christian Kolstø til NTB.

– Denne saken har nå havnet der den hører hjemme, nemlig i rettsvesenet, sier han.

Les mer: Risikerer ti års fengsel etter drapstrusler mot Venstre-Trine

«Leiemorder»

43-åringen er tiltalt for brudd på blant annet straffelovens paragraf 115, som omhandler angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Brudd på denne paragrafen har en strafferamme på 10 år.

Ifølge tiltalen sendte 43-åringen fra Lørenskog i mai i fjor flere tekstmeldinger til Grande fra en svenskregistrert mobiltelefon. Den første meldingen lød:

«Hei Trine. Innen flypassasjeravgiften setter inn, skal du være tatt, Vet ikke om du har sett meg? Jeg sto ved siden av deg i går,» heter det meldingen, som er undertegnet «en leiemorder».

Deretter ringte mannen tre ganger til Grande, før han sendte ytterligere en tekstmelding: «Da har du noe å glede deg til. Møtes ved arbeidsplassen din en dag,» skriver han.

Les mer: Venstre-Grande fikk voldsalarm etter å ha blitt truet på livet

Erkjenner skyld

43-åringens forsvarer Lo-Johan Dag Melinder har tidligere uttalt at hans klient erkjenner straffskyld i saken.

– Han angrer veldig på at han sendte meldingene. Han hadde en vanskelig tid da han gjorde det. De var ikke ment så alvorlig truende som de framstår som, sa Melinder til Romerikes Blad i høst.

Ifølge påtalemyndigheten var hendelsene egnet til å innvirke på Trine Skei Grandes arbeid som stortingsrepresentant. Dette er blant de tingene Venstre-lederen trolig skal forklare seg om i retten.

Mange trusler

Grande har tidligere fått trusler på grunn av forslagene om plastposeavgift og økt bensin- og dieselavgift.

Etter at hun uttalte at lavprisselskapet Ryanairs oppsigelse på Rygge var en gledelig konsekvens av den nye flypassasjeravgiften, mottok hun en rekke grove og sjikanerende meldinger.

Aktuelt: Grande: Ikke forhandlinger ennå

Personvernpolicy