Meny

Fremmedkrigere prøveløslates mot å godta venneforbud

Norske Syria-farerere og fremmedkrigere som er dømt til fengsel etter hjemkomsten, må akseptere utreise- og venneforbud for å kunne prøveløslates etter å ha sonet to tredjedeler av straffen. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Syria-farere og fremmedkrigere som soner fengselsstraff i Norge bør kunne få prøveløslatelse etter å ha sonet 2/3 av straffen dersom de aksepterer utreise- og venneforbud, mener Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Flere sentrale skikkelser fra det radikale islamistmiljøet er løslatt, eller i ferd med å bli prøveløslatt, fra soning. Blant disse er 20-åringen som ble stoppet på Landvetter flyplass i Gøteborg på vei til Syria i 2015.

Han ble dømt til to år og ti måneders fengsel for forsøk på å slutte seg til terrororganisasjonen Den Islamske Stat (IS) i april i år. Da hadde han sittet nesten to år i varetekt.

PST vil bidra

20-åringen må godta utreiseforbud og forbud mot kontakt med gamle venner dersom han skal oppnå prøveløslatelse fra fengselet. Foto: Privat

Den daværende 18-åringen ble en sentral del av etterspillet i kjølvannet av dokumentaren «Den norske islamisten». Den fulgte den terrordømte Oslo-mannen Ubaydullah Hussain, som nå har anket dommen på ni års fengsel for rekruttering til IS.

I et dokument ABC Nyheter har fått tilgang til, klargjør PST hvilke avtaler 20-åringen og andre må gå med på for å kunne innrømmes prøveløslatelse:

– PST ønsker å bidra til at XX i størst mulig grad gjøres i stand til å bli en robust og lovlydig samfunnsborger. I anledning fullbyrdelse av nevnte dom vil vi anmode Kriminalomsorgen om å vurdere følgende vilkår for eventuell prøveløslatelse ved 2/3 av dommens lengde, heter det i dokumentet.

PSTs krav er klare:

– For det første vil det være hensiktsmessig at XX ikke gis anledning til å forlate Norge før full tid av dommen er endt. PST anmoder altså om at prøveløslatelse gis mot at han aksepterer et utreiseforbud.

– For det andre er det en rekke personer som XX ikke bør ha kontakt med. Dette gjelder personer som har vært eller er tilknyttet miljøet rundt Profetens Ummah, eller er, eller har vært, i Syria som fremmedkriger.

Deretter lister PST opp navnene på slike personer som de mener den prøveløslatte fangen må holde seg unna.

Blant disse er de mest kjente Mohyeeldeen Mohammad, Arfan Bhatti og Ubaydullah Hussain.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) anmoder Kriminalomsorgen om at prøveløslatelse til en rekke dømte islamister gis mot at de aksepterer et utreiseforbud og venneforbud.

ABC Nyheter har fått tilgang til listene som inneholder navn på fengslede islamister, tidligere straffedømte med tilknytning til det radikale islamistmiljøet samt personer uten rulleblad som regnes som tungvektere i det norske islamistmiljøet.

På samtlige lister er de profilerte fremmedkrigerne Mohyeldeen Mohammed og Arfan Bhatti nevnt. Begge har vært i konfliktområder de siste årene, og er blitt avbildet med våpen, i henholdsvis Syria og Afghanistan. Duoen regnes som sentrale lederskikkelser i det radikale islamistmiljøet i Norge.

Flere personer med tilknytning til miljøet rundt den nå oppløste gruppen Profetens Ummah er også nevnt.

Ny epoke: Flere fremmedkrigere kan vende hjem

Løslatelsene og hjemvendte krigere er en ny epoke i historien i det radikale norske islamistmiljøet. Flere har nå sonet dommene sine, og er på vei ut i samfunnet på nytt.

I lys av en endret strategi fra IS med fokus på angrep i Europa, samtidig som PST nylig har avdekket flere norske islamister de før ikke kjente til, kommer disse løslatelsene som et nytt usikkerhetsmoment.

Det er uklart hva slags tiltak - foruten utreise- og kontaktforbud - disse skal møtes med, og hvilken betydning restriksjonene vil ha.

PST ønsker ikke å kommentere saken overfor ABC Nyheter.

Videoen under er fra da Ubaydullah Hussein vitnet i rettssaken mot en 24-åring fra Østfold tiltalt for terrorvirksomhet:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært