Åpen for alle - alltid

Luftbobler observert i havet ved Barentsburg

Turen tok en dramatisk vending for turistene om bord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Båten er her med på letingen etter helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix
Turen tok en dramatisk vending for turistene om bord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Båten er her med på letingen etter helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftbobler tyder på at man har funnet stedet hvor det russiske helikopteret har styrtet ved Barentsburg på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er blitt observert luftbobler på samme sted som det er sterk lukt av drivstoff. Det tyder på at det ligger et objekt på bunnen, enten helikopteret eller en del av det. I tillegg er det også et skip som har sett et objekt via ekkolodd, sier redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NRK.

Funnet er gjort på 100–250 meters dyp, og planen er å sette inn en fjernstyrt miniubåt, en såkalt ROV.

– Det er ikke riktig, slik vi tidligere har sagt, at vi har en slik på Svalbard. Det jobber vi med å få til nå, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, sier han.

Hongset presiserer at det samtidig jobbes på overflaten med å finne overlevende som kan ha kommet seg på en flåte. Det drives også søk på strendene i området.

Åtte russere savnet

Alle de åtte om bord i helikopteret var russiske statsborgere, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personell på flybasen i Barentsburg sier at de har hørt et smell i tidspunktet da helikopteret kan ha havarert, sier pressetalsmann Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen (HRS) til NTB.

Helikopteret av typen MI-8 har etter alt å dømme styrtet om lag 2–3 kilometer fra Barentsburg.

– Søket pågår for fullt. Det er stadig mer vind, økende mengde snø og dårlig sikt, sier Mortensen.

(Saken fortsetter under)

Det var et russisk helikopter av denne typen som trolig styrtet i havet ved Barentsburg på Svalbard med åtte personer om bord. Foto: Birger Amundsen / NTB scanpix
Det var et russisk helikopter av denne typen som trolig styrtet i havet ved Barentsburg på Svalbard med åtte personer om bord. Foto: Birger Amundsen / NTB scanpix

Oljesøl

Det er funnet oljesøl under søket, som HRS tror kan stamme fra helikopteret.

– Det er fullt mulig. Folk som deltar i søket, mener at det luktet parafin, sier Mortensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om fly- og helikopterulykker på Svalbard

 • 30. mars 2008: Tre personer omkom da et russisk helikopter av typen MI-8 med ni personer om bord styrtet cirka 4 kilometer fra Barentsburg på Svalbard.
 • 18. desember 2003: To flygere fikk bruddskader da et helikopter styrtet i Adventfjorden ved Longyearbyen.
 • 29. august 1996: 141 russere og ukrainere omkom da et russisk Tupolev 154 M-fly havarerte på Operafjellet under innflyging mot Longyearbyen.
 • 18. mars 1996: Et helikopter med sju personer om bord havarerte under fotografering av isbjørn på Svalbard. Ingen ble alvorlig skadd.
 • Mars 1991: To personer omkom og en tredje ble skadd da et sovjetisk transporthelikopter av typen MI8 styrtet ved innflygingen til det sovjetiske gruvesamfunnet Pyramiden.
 • Juli 1988: Ingen personer ble alvorlig skadd da et helikopter havarerte i et breområde nær Blomstrandhalvøya på Svalbard.
 • August 1987: En omkom da et helikopter med fire personer styrtet i breen Åsgårdsfonna på Svalbard.
 • August 1987: En person omkom da et helikopter styrtet ved Frisland, 150 kilometer nord for Longyearbyen. Tre ble lettere skadd.
 • Oktober 1986: Seks personer mistet livet i en flyulykke ved Longyearbyen.
 • Desember 1982: Et norsk helikopter styrtet ved Kapp Wijk. En av de fem om bord ble lettere skadd.
 • Juli 1982: Et sovjetisk helikopter med tolv personer om bord styrtet nær Hornsund på Spitsbergen. Fire ble lettere skadd.
 • August 1979: Piloten omkom, mens en passasjer ble lettere skadd i en helikopterulykke på Vrangpeisbreen på Svalbard.
 • August 1978: Et sovjetisk fly kjørte i fjellveggen på øya Hopen, sørøst for Spitsbergen. Alle de sju om bord mistet livet.
 • August 1977: Et sovjetisk helikopter styrtet på Hansbreen. To av de fire om bord ble skadd.

Et rutefly fra SAS har for øvrig observert et lysglimt fra det aktuelle området under innflygning til Longyearbyen rundt klokka 18 – altså over to timer etter ulykken, men det er uklart hvor dette stammer fra.

Begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet. I tillegg deltar sysselmannskipet Polarsyssel, en rib fra Røde Kors og flere mindre båter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge kan tape hvis vi lykkes

Var forsinket

Den første nødmeldingen kom fra den russiske gruvebyen Barentsburg.

– Helikopteret var på vei fra Pyramiden på Svalbard til Barentsburg. Vi fikk først beskjed om at helikopteret var forsinket, rundt klokka 15.30, sier redningsleder Tore Hongset.

Et kvarter senere kom beskjeden om at helikopteret trolig var gått i sjøen.

– Folk hadde hørt helikopteret på vei inn, og plutselig hørte de ingenting. Helikopteret ble meldt savnet litt før klokka fire da det ikke ankom Barentsburg i tråd med planen, sier Geir Mortensen.

Helikopteret var i kontakt med kontrolltårnet da det skulle ta av.

– De skulle senere ha gitt beskjed i forbindelse med bytte av frekvens, men dette skjedde ikke, sier Hongset.

Det ble heller ikke sendt ut noen nødmelding fra helikopteret.

Les også: Har avdekket 100 millioner «søppelbiter» i Barentshavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stasjonert nord for Barentsburg

Ifølge Svalbardposten er helikopteret som har gått ned, vanligvis stasjonert på den russiske Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helikopteret tilhører Konvers Avia, og direktør Dmitrij Zjeljazkov bekrefter at det var åtte personer om bord. Det dreier seg om en besetning på tre og fem passasjerer.

– Helikopteret tilhørte vårt selskap. I øyeblikket kan vi ikke bekrefte at det har krasjet, men vi har ikke kontakt med helikopteret, sier Zjeljazkov til nyhetsbyrået Tass, ifølge VG.

Les også: Regjeringen bevilger 180 millioner til forskning i Barentshavet

Krisestab

Lege Mads Gilbert i katastrofeledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sier til avisen situasjonen er svært alvorlig.

– Det er vanskelige forhold med snøbyger og dårlig vær i området. Dersom helikopteret har styrtet i vannet, er kulden et problem. Men vi satser alt på at det finnes overlevende og at mennesker kan reddes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset på Svalbard er en underavdeling av UNN, og det er satt krisestab både i Tromsø og på Svalbard. Gilbert opplyser at det også er sykehus i Barentsburg, og at det er iverksatt et samarbeid mellom UNN og sykehuset på russisk side.

Ifølge HRS er det også sendt medisinsk personell fra Tromsø til Barentsburg.

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med om lag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere.

I 2008 omkom tre personer da et russisk helikopter av samme type med ni personer om bord styrtet cirka 4 kilometer fra Barentsburg.