Skole ba foreldre sile ut julesanger: – Dette er egentlig bare leit

<p>Sangene som foreldrene ble bedt om å vurdere, var disse: «Tenn Lys», «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», «Adventsnatt», «Pie Jesu», «The Little Drummer Boy», «Et lys», «På låven sitter nissen», «Juletrall», «Den lure nissen» og «We Wish You a Merry Christmas».</p>
Sangene som foreldrene ble bedt om å vurdere, var disse: «Tenn Lys», «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», «Adventsnatt», «Pie Jesu», «The Little Drummer Boy», «Et lys», «På låven sitter nissen», «Juletrall», «Den lure nissen» og «We Wish You a Merry Christmas». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Foreldre med elever på Nylund skole i Stavanger ble bedt om å krysse av for hvilke sanger barna deres kan være med å synge på juleavslutningen. Det ble det bråk av. Nå trekker skolen skjemaet tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Stavanger Aftenblad måtte foreldre ikke bare må krysse av for om ungene deres kan være med på årets julegudstjeneste, men også bestemme hvilke julesanger, både med og uten religiøst innhold, de vil at barna skal være med å synge.

– Dette er egentlig bare leit for denne skolen, sier en foresatt for en elev ved Nylund skole til VG.

Sangene med religiøst innhold er: «Tenn Lys», «Det lyser i stille grender», «Et barn er født i Betlehem», og spesielt for sjettetrinnselever «Adventsnatt», «Pie Jesu» og «The Little Drummer Boy».

Les også: Rektor avviser sensur av julesanger

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump

«På låven sitter nissen»

De andre sangene foreldrene måtte ta stilling til om barnet kan være med på er «Et lys», «På låven sitter nissen», «Juletrall», «Den lure nissen», «We Wish You a Merry Christmas».

Parallelt med julegudstjenesten arrangeres det julesamling i skolens aula. Her blir også foreldrene bedt om å krysse av for ja eller nei på om eleven skal delta, skriver avisen.

Rektor Frøydis Anthonsen sier det er driftsstyret ved skolen som har bestemt fremgangsmåten.

Hun opplyser også at det er delte meninger i lærerstaben ved Nylund skole om fremgangsmåten som er valgt.

– Jeg var ikke kjent med at disse skjemaene er sendt ut, sier leder av driftsstyret, Liv Sand, til Aftenbladet.

Les også: Listhaug stemmer for obligatorisk skolegudstjeneste

– Uharmonisk

Nestleder i kommunalutvalget for oppvekst i Stavanger kommune, Rune Askeland, mener det er unødvendig å sende ut et eget sjema til foreldrene.

– Nå må vi sørge for at denne uharmoniske måten å håndtere julesangtradisjonen på ikke gjentar seg ved denne skolen. Barna må kunne synge julesanger selv om det er et og annet ord med kristent- eller ikke-kristent innhold i sangene, sier Askeland til VG.

Nå ber han skolesjefen hjelpe skolen ut av floken. Senest i fjor skapte julesanger rabalder ved skolen, og varsler at saken vil bli tatt opp i oppvekstutvalget.

Les også: Her er sakene som splitter Fremskrittspartiet

Dropper skjemaet

Senere på dagen gjorde ledelsen ved Nylund skole i Stavanger helomvending.

Skolesjef Jørn Pedersen sier nå at skolen hadde de beste hensikter og gjorde et grundig arbeid med å utarbeide informasjon i forkant av julearrangementene.

– Men avkryssing av julesanger er unødig komplisert for både lærere og foreldre, sier Pedersen.

Nå blir foreldrene bedt om å se bort fra informasjonsskrivene om julearrangemente.

Personvernpolicy