Pengene strømmer inn til årets TV-aksjon

TV-aksjonen NRK 2017 går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. I år går TV-aksjonen av stabelen søndag 22. oktober.
TV-aksjonen NRK 2017 går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. I år går TV-aksjonen av stabelen søndag 22. oktober. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøssebærere merker den teknologiske utviklingen, nå sender flere penger elektronisk. Uansett strømmer pengene inn – og regjeringen gir 40 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) på NRKs direktesending like før klokka 23.

I DNBs lokaler i Solheimsviken i Bergen var det hektisk aktivitet søndag kveld. 40 bankansatte jobbet på spreng med å telle penger – og ved 23-tiden var det kommet opp i over 179 millioner kroner.

– Vi har hatt rundt 3.000 bøssebærere i Bergen i sving. Det har vært full dekning. Alt har gått smertefritt, sier en fornøyd fylkesaksjonsleder Marthe Jansen til Bergensavisen.

Klokka 16 startet rundt 100.000 frivillige over hele Norge med å gå fra dør til dør med bøssene sine. Hos Norwegian var rundt 100 kabinansatte utstyrt med bøsser, i tillegg til noen frivillige som gjerne ville ta en flytur for UNICEF.

– Bøssebærerne er gullet i TV-aksjonen og gjør dugnaden så unik. TV-aksjonen har ett stort mål, og det er å nå ut til alle nordmenn med en bøsse, sier innsamlingsleder i UNICEF, Christina Johnsen, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektronisk giverglede

I tillegg til bøssene har de med seg en lapp hvor det står et nummer giverne kan vippse til. I Bodø har de frivillige lagt merke til at færre velger å betale kontant, men de ser ingen grunn til å slutte med bøssebæring av den grunn.

– Det ligger jo en del tradisjon i å gå med bøsse, og vi ser at mange har 200-lappen liggende klar når vi kommer på døra. Jeg tror ikke det blir mindre viktig å være bøssebærer selv om folk betaler digitalt, sier Øystein Mathisen, en av de frivillige, til Avisa Nordland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som så ofte før var Utsira på topp av giverlista, med 288,78 kroner per innbygger, mot litt over 20 i landsgjennomsnitt. Men sistnevnte vil nok bli det dobbelte.

Penger til utdanning

Årets aksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt. Pengene som kommer inn, skal sørge for skoleutstyr, videreutdanning av lærere, oppbygging av skoler og læringssentre i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bidragene kommer fra både skoler, organisasjoner og næringsliv. Det største bidraget så langt er det Statoil som har kommet med, med 800.000 kroner.

Flommet over

Flere steder i Tvedestrand og Arendal ble imidlertid søndagens innsamling avlyst på grunn av uvær og regn.

– Vi synes ikke det er forsvarlig å sende ut folk. Dette er unntakstilstand, sier banksjef Bente Christensen i Sparebanken Sør til Tvedestrandsposten, som anbefalte folk å gi på elektronisk vis.

I fjor ble det samlet inn 220 millioner kroner til Røde Kors. Året før fikk Regnskogfondet potten på 189 millioner kroner, en nedgang fra toppåret 2014, da 251 millioner kroner ble samlet inn til Kirkens Nødhjelp.