Store nedbørsmengder på vei – NVE oppjusterer farenivået

Nå øker risikoen for flom- og jordskred

<p>Slik så det ut da Topdalselva gikk over sine bredder og vannet sto høyt ved Drangsholt mellom Kristiansand og Birkeland 2. oktober i år.</p>
Slik så det ut da Topdalselva gikk over sine bredder og vannet sto høyt ved Drangsholt mellom Kristiansand og Birkeland 2. oktober i år. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Store nedbørsmengder er ventet inn over store deler av Sørlandet de kommende tre døgn. Nå øker Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) farenivået til nest høyeste nivå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NVE opererer med fire aktsomhetsnivå; grønn, gul, oransj og rød. Fredag oppjusteres risikonivået for flom- og jordskred i Aust-Agder til oransje for perioden fredag til søndag.

Dette innebærer at det kan oppstå en alvorlig situasjon som kan utløse skred, omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader.

Sjekk været der du bor

Vann i kjellere, stengte veier

Foto: Skjermdump fra Yr
Foto: Skjermdump fra Yr

Ifølge NVE kreves det beredskapsmessige forberedelser for å unngå alvorlige skader.

For Vest-Agder og Telemark er aktsomhetsnivået satt til gult denne helgen.

– Det er ikke de største vassdragene som rammes, men de mest kystnære. Vi kan risikere vann i kjellere og overvann på veier og stengninger av mindre veier. Men det er ikke noe i situasjonen som tilsier rødt nivå, sier vakthavende hydrolog ved flomvarslingstjenesten, Knut Ola Aamodt, til VG.

Opp mot 200 millimeter regn

Foto: Skjermdump fra NVE
Foto: Skjermdump fra NVE

Ifølge de siste prognosene er det ventet mellom 100 og 170 millimeter nedbør i løpet av helgen, men ifølge enkelte prognoser kan det komme så mye som 200 millimeter nedbør de neste tre døgn.

«Spesielt utsatt i første omgang er bekker og mindre elver som reagerer raskt på regnværet. Tettbygde områder er også spesielt utsatt», advarer NVE på sin hjemmeside.

– I Agderfylkene er det også fare for jordskred, spesielt i bratte skråninger og der det er spesielt mye vann i elver og bekker, ifølge Storm-meteorolog Roar Teigen, melder Storm.no.

Lokale oversvømmelser

Værprognose for Risør lørdag og søndag Foto: Skjermdump fra YR
Værprognose for Risør lørdag og søndag Foto: Skjermdump fra YR

Det er ikke mer enn to uker siden Sørlandet ble rammet av en av de verste flommene i landsdelen noensinne. Nå må sørlendingene forberede seg på nye, ekstreme nedbørsmengder.

– Det vil ikke bli like mye regn som den forrige runden vi hadde, men vi venter veldig mye nedbør, som vil øke på utover fredagen og helgen. Det er ytre strøk som vil bli hardest rammet, sa statsmeteorolog Bente Wahl til NRK da det nye OBS-varselet ble sendt ut.

Ifølge NVE må innbyggerne på Sørlandet være forberedt på at det kan bli lokale oversvømmelser.

Personvernpolicy