Jensen til sin tidligere sjef: – Du er en feig faen
Eirik Jensen går i strupen på sin tidligere sjef i ny bok.
I boka «Forbindelsen» skriver forfatter Torgrim Eggen om Eirik Jensens beskrivelser av sin tidligere sjef i Oslo-politiet Einar Aas.
I 2009 tok Aas over lederansvaret for Seksjon for organisert kriminalitet (Org.krim), hvor Jensen arbeidet som leder for spesielle operasjoner (SO), før han ble flyttet til staben til visepolitimester Sveinung Sponheim i 2013.
Etter at Aas vitnet under rettssaken mot Jensen tidligere i år, var den nå korrupsjonsdømte politimannen ikke nådig i sine beskrivelser av sin tidligere sjef da han møtte forfatteren.
I boka gjengir Eggen deler av samtalen:
«Aas har ikke noen faglig bakgrunn, sier Jensen. Han har aldri drevet med etterretning, han har bakgrunn fra ordenspolitiet. Så han er ikke kvalifisert til å mene så mye om hvordan slikt arbeid skal utføres», skriver Eggen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: – Ungdomsgjenger som forsøker å ta kontroll over skolen
– Temmelig lei
I boka skriver Eggen at Jensen i 2013 var så forbannet som følge av en alvorlig arbeidskonflikt, at han tok opp en 90 minutter lang samtale mellom ham og Aas. Der kommer det frem at de to var uenige om mye.
Til ABC Nyheter sier Einar Aas at det ikke var snakk om en arbeidskonflikt mellom ham og Jensen, men at det handlet om lederansvar.
– Jeg er temmelig lei av å høre om en arbeidskonflikt. Når man har en mellomleder som er så omstridt, og det var knyttet så mye usikkerhet til hva han drev med i tjeneste, er det et lederansvar å ta grep. Utfordringen lå i å danne seg et sikkert grunnlag for hva man foretok seg.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det var et langt og vanskelig lerret å bleke. Ut over det får mine synspunkter og kommentarer vente til den dagen det foreligger en rettskraftig dom, sier Aas, som ikke var klar over at han er omtalt i boken.
Artikkelen fortsetter under annonsenAas, som i dag er politisjef ved Asker politistasjon, forklarte under sitt vitnemål i retten at flere av Jensens kollegaer på SO også var forbannet på hvordan Jensen gjorde jobben sin. Det kom også bekymringsmeldinger om Jensen fra flere steder i landet, om at han hadde et «grusomt og fryktelig renommé» i deler av norsk politi.
Det var Dagbladet som først omtalte boka.
Les også: Tidligere kollega av Jensen: – Jeg er rystet helt inn i grunnvollene
«Før alt gikk til helvete»
Jensen hadde fra 2008 til 2011 et topphemmelig prosjekt, som ikke ble diskutert i retten, selv bak lukkede dører.
I boka skriver Eggen at det ifølge Jensen i løpet av dette prosjektet «inntraff en hendelse som kunne eskalere til å avdekke og spolere prosjektet - og føre til at menneskeliv gikk tapt».
Han skriver at Jensen gikk til Aas med bekymringene, slik at han igjen kunne bringe det videre «før alt gikk til helvete».
Artikkelen fortsetter under annonsen«Aas forsto at det var prekært. Men da måtte han ta en konfrontasjon med noen et hakk over ham i hierarkiet, utenfor Politihuset, og det ønsket ikke Aas. Han er redd for autoriteter, mener Jensen. Han ville heller sitte på gjerdet og avvente, se om dette gikk bra», skriver Eggen og fortsetter:
Artikkelen fortsetter under annonsen«Jensen satte pekefingeren i brystet på ham. «Du er en feig faen», sa han. «Du viker når vi trenger deg».
Les også: Knusende dom: Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel
Folk brøt sammen
Ifølge boka skal Aas, som jobbet som politisoldat i FN-regi i Kambodsja i 1992, ha reagert på Jensens beskrivelser.
«Aas svarte med å fortelle om hvordan han hadde vasset gjennom risåkre fulle av lik i Kambodsja, hvordan folk brøt sammen og brekte seg til høyre og venstre, mens han selv bare masjerte rett igjennom. Jensen skulle tenke litt over hvem han kalte feig.», skriver Eggen og mener reaksjonen ble utfrysning.
Den tidligere politimannen ble 18. september dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og for å ha hjulpet Gjermund Cappelen til å smugle inn 13,9 tonn hasj til Norge mellom 2004 og 2013. Jensen har anket dommen.