Ny bok forteller om hvordan kongeparet ble evakuert 22. juli

Kong Harald holder tale under den nasjonale minneseremonien etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.
Kong Harald holder tale under den nasjonale minneseremonien etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en oppdatert biografi forteller Per Egil Hegge om hvordan kongeparet ble evakuert da bomben smalt i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Harald og dronning Sonja var da på ferie. Kongeparet hadde feriert på sitt landsted på Mågerø ved Tjøme i Vestfold siden midten av juni, men akkurat denne dagen tok de turen over fjorden for å besøke Märtha Louise, Ari Behn og barnebarna på Bloksberg i Hankøsundet, skriver Per Egil Hegge i en ny utgave av kongebiografien «Kongen. Harald V av Norge».

Klokken 15.25, midt under kongens familiebesøk, eksploderte bomben ved Høyblokka i regjeringskvartalet. På det tidspunktet var det ingen som visste hvem som sto bak eksplosjonen. Det var heller ingen som visste om den var del av et omfattende angrep rettet mot selve statsapparatet med statsoverhodet i spissen. Derfor ble det besluttet at kongeparet snarest måtte returnere til Mågerø, der det var noe enklere å skjerpe sikkerheten, skriver Hegge i boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slottet i Oslo var praktisk talt ubemannet 22. juli 2011. Garden var på plass, men de fleste i kongehusets stab var på sommerferie.

Markante taler

Detaljene om hvor kongeparet oppholdt seg da det smalt i Oslo, har ifølge VG , som først omtalte den nye boken, ikke vært skrevet om tidligere.

– Jeg har det fra gode kilder. Fra folk som har forutsetning for å vite det, sier Hegge til avisen.

Hegges biografi om kong Harald kom ut i 2006, men Cappelen Damm ga fredag ut en oppdatert utgave med kapitler om de siste ti årene. Her trekker Hegge blant annet fram to av kongens taler, som forfatteren mener sannsynligvis vil bli stående som «selve bumerket» på kong Haralds kongsgjerning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er først og fremst hans ord i Oslo Spektrum søndag 21. august 2011, ved minnehøytideligheten over de 77 som ble drept ved terroraksjonen 22. juli. Den andre talen er hans velkomstord ved hagefesten i Slottsparken 1. september 2016, et ledd i feiringen av kong Harald og dronning Sonjas 25 år på tronen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den siste talen, som vakte oppsikt verden over, sa kong Harald blant annet:

– Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og ingenting. Mitt største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit misbrukt i reklame for slankepiller

Nye bilder

Hegge mener det direkte og enkle faller naturlig for kongen.

– Det disse to fullstendig forskjellige talene har til felles, er at kongen, bundet som han må være av tradisjon og seremonielle krav, så tydelig framstår som en monark som har funnet sin egen form og føler seg fri i den, skriver Hegge i boka.

Boka har også mange nye bilder fra kong Haralds barndom. VG skriver at bildene er fra et stort arkiv etter fotograf Gunnar T. Sjøwall, Sjøwall samarbeidet med kongefamilien fra slutten av 1920-tallet og tok blant annet bilder av prins Harald på dåpsdagen 21. mars 1937. Den lille prinsen ligger i babykurven med de stolte storesøstrene stående bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er fotografier vi har funnet i et stort arkiv som vi barnebarn fikk fullstendig oversikt over da vår far, Gunnar Høst Sjøwall døde i 2013. De har ligget urørt sammen med masse brev og album, forteller Eva Sjøwall til VG.

Aktuelt:

Kongebiograf: – Kong Harald har hatt en utfordrende jobb

Solberg: – Kongen har en uvanlig nærhet til folket