Forskere spår økt uro i Catalonia

Myndighetene i Catalonia nekter å etterkomme den spanske regjeringens krav om å skrinlegge uavhengighetsplanene. Søndag begynner sentralregjeringen prosessen med å frata regionen selvstyret. Forskere frykter det vil uløse voldelige protester.
Myndighetene i Catalonia nekter å etterkomme den spanske regjeringens krav om å skrinlegge uavhengighetsplanene. Søndag begynner sentralregjeringen prosessen med å frata regionen selvstyret. Forskere frykter det vil uløse voldelige protester. Foto: Emilio Morenatti / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere frykter økt uro og voldelige sammenstøt i Catalonia, uansett hva utfallet av striden mellom regionen og regjeringen i Madrid blir. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Catalonia nekter å etterkomme den spanske regjeringens krav om å skrinlegge uavhengighetsplanene. Søndag begynner derfor sentralregjeringen prosessen med å frata regionen selvstyret.

Uansett utfall vil det føre til store protester. Spanske sikkerhetsstyrker kan bli satt inn, og faren for eskalering og voldshandlinger er overhengende, advarer forskere.

– I slike sammenstøt blir folk alltid skadd, noe vi ofte har sett. Og det fins alltid en risiko for at noen også dør, noe som ytterligere vil tilspisse situasjonen, sier seniorforsker Teemu Tammikko ved Utrikespolitiska Institutet i Finland.

Ydmyke

Han er usikker på om regjeringen i Madrid vil gjøre alvor av trusselen om å utløse paragraf 155 i grunnloven og frata Catalonia selvstyret.

– Jeg tror ikke at sentralregjeringen vil ydmyke Catalonia. De er heller interessert i å felle Catalonias nåværende regjering og få til et nyvalg. Det holder med en ganske liten avvikling av selvstyret for å få dette til, sier Tammikko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter eskalering

Stipendiat i Europastudier ved Aarhus Universitet i Danmark, Mark Hau, frykter at krisen vil eskalere dersom den spanske regjeringen utløser paragraf 155.

Hau, som forsker på Catalonia, viser til at regjeringen i regionen er demokratisk valgt og har et flertall av velgerne i ryggen. Dersom den blir tvangsoppløst, vil reaksjonene bli sterke, tror han.

– Den katalanske regjeringen kommer nok til å erklære selvstendighet. Det blir en symbolsk handling, som ikke blir anerkjent av noen andre land, sier Hau.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU støtter den spanske regjeringen, men vil på ett eller annet tidspunkt måtte komme på banen, ettersom partene selv er ute av stand til å løse konflikten, mener Hau.

Demokratisk problem

– Politisk og demokratisk er det et problem å oppheve selvstyret i en region fordi man er uenig i det som sies og diskuteres der, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om den spanske regjeringen har loven på sin side, og dermed har juridisk rett til å sette Catalonias selvstyre til side, så kan det få mange følger, mener han.

– Vi kan komme til å se at embetsverket i Catalonia muligens legger ned arbeidet og streiker, fordi de nekter å motta ordre på spansk direkte fra Madrid, sier Hau.

– Det er svært sannsynlig at vi kommer til å se flere generalstreiker, der hundretusenvis av katalanere ganske enkelt legger ned arbeidet, tror han.