Norsk solenergiselskap med milliardkontrakt i Iran

Ifølge Norges ambassadør i Teheran, Lars Nordrum, har det norske selskapet Saga Energy inngått en femårsavtale med det iranske selskapet Amin Energy Developers.
Ifølge Norges ambassadør i Teheran, Lars Nordrum, har det norske selskapet Saga Energy inngått en femårsavtale med det iranske selskapet Amin Energy Developers. Foto: Saga Energy
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få dager etter at USAs president Donald Trump ba om skjerpede sanksjoner mot Iran, har et norsk solenergiselskap inngått en milliardavtale i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske selskapet Saga Energy inngått en femårsavtale med det iranske selskapet Amin Energy Developers.

Avtalen ble undertegnet i den norske ambassadørboligen tirsdag og har ifølge Norges ambassadør i Teheran, Lars Nordrum, en verdi av 2,5 milliarder euro, drøyt 23 milliarder kroner.

– Iran har sagt at de ønsker å øke andelen fornybar energi, og vi har lenge jobbet for at norske selskaper kan gå inn og gjøre den jobben, sier Gaute Kolnes Steinkopf, som er rådgiver for Saga Energy, og som har tilrettelagt for avtalen, til NTB.

Ifølge Steinkopf har de jobbet med å få på plass avtalen i sju måneder.

– Utfordringen har vært å sikre at vi har godkjenning fra iranske myndigheter, men både de og den norske ambassaden har vært flinke til å tilrettelegge, sier han.

Ungt gründerselskap

Saga Energy ledes av elektroingeniør Jan Erik Vikeså. Dagens Næringsliv skrev i fjor sommer at han opprettet han selskapet i 2015, og satset for fullt etter at han i 2016 sto uten jobb på grunn av nedbemanningen i oljebransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På ett år etablerte Vikeså kontor, bygget leverandørnettverk og fikk i gang prosjekter.

– Løsningene har ikke kunnet konkurrere mot andre typer fornybare energikilder før, men nå utvikler vi solkraftverk som kan produsere fem til ti megawatt og levere kraft til industri og næringsbygg, sa han til avisen.

I henhold til avtalen Saga Energy nå har inngått i Iran, skal det etableres en rekke solcelleparker rundt omkring i Iran, og disse skal til sammen produsere opp mot to gigawatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge slutter helt opp om atomavtalen og dette beviser at vi har tatt åpningen mot Iran på alvor og vi vil med det aller første se nye investeringer, sier Nordrum.

Vil bygge fabrikk

Det nye solenergiprosjektet finansieres av et konsortium bestående av private og statlige europeiske investorer, og den iranske stat har stilt garantier.

– Det er også et sosialt økonomisk element her. Vi vil skape arbeidsplasser både for norske ingeniører og iranere, og gi økt kompetanse om fornybar energi til Iran, sier Steinkopf.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil få takke Norge, som alltid har vært en av Irans beste venner, for denne spennende muligheten, sier lederen for internasjonal avdeling i Amin Energy Developers, Saeid Zakeri.

Overholder atomavtalen

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet, i bytte mot at de økonomiske sanksjonene mot landet oppheves.

Avtalen trådte i kraft i januar 2016 og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har siden fastslått at landet har overholdt sine forpliktelser.

President Donald Trump bestrider dette og har truet med å skrote avtalen. I forrige uke holdt han en tordentale der han omtalte Iran som et diktatur og varslet samtidig skjerpede amerikanske sanksjoner mot landet.

Trumps utfall mot Iran vakte internasjonal bekymring, og blant dem som tok til motmæle var utenriksminister Børge Brende (H).

– I likhet med mange land, blant andre Frankrike, Tyskland og Storbritannia, er Norge bekymret over dette, sa Brende til NTB.

Han understreket at Norge har tillit til IAEA som bekrefter at Iran holder sin del av avtalen.