Måleinstrumenter på Mannen ute av drift

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de tre strekkstagene som måler bevegelse i fjellet Mannen har ramlet ut som følge av store bevegelser. NVE følger fortsatt bevegelsene med radar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser til TV 2 de tre «strekkstagene» – på fagspråket kalt ekstensometer – har røket.

Måleinstrumentene har vært montert på tre punkter, med den ene enden skrudd fast i stabilt fjell, og den andre enden festet i de løse massene.

– Jeg kan bekrefte at alle tre ekstensometerene er ute av drift. De har ramlet ut på grunn av store bevegelser, sier geolog Brigt Samdal til kanalen.

Kommunikasjonsrådgiver Erik Due i NVE sier til NTB at de fortsatt følger bevegelsene i fjellpartiet med radarer. Han understreker at det var forventet at instrumentene ville ryke i og med at bevegelsene er store.

– Derfor har vi også andre instrumenter for å måle bevegelsene når disse ryker. Vi har to radarer som står nede i dalen og måler bevegelsene i Veslemannen. I tillegg har vi en tredje radar som står på selve fjellet og måler, sier han.

Dersom fjellpartiet igjen skulle stabilisere seg, kan det bli aktuelt å montere nye ekstensometere.

Bakgrunn: NVE har startet vanntilførsel til Veslemannen