13 til sykehus for sjekk etter evakuering av kjøpesenter i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange kjøpesentergjester ved Sletten senter i Bergen merket plutselig svie og kløe i halsen og øynene mandag kveld. 19 personer ble kjørt til sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle er voksne i varierende alder, og alle pasientene betegnes som lettere skadd etter å ha blitt eksponert for en ukjent gass, opplyste Haukeland universitetssjukehus mandag kveld.

– De kom inn med irriterte luftveier, men er nå i bedring. Vi har ikke klart å finne ut hvilken substans de har vært utsatt for, sier sykehusdirektør Eivind Hansen til TV 2.

Senteret ble evakuert like før klokken 18 mandag, og både politiet og brannvesenet forsøkte utover kvelden å finne årsaken til at mange av kjøpesentergjestene fikk helseplager.

På sykehuset mistenker de at kundene har pustet inn en form for gass, men ifølge Hansen er det foreløpig kun en teori.

– Det er utfordringer med pust, men allmenntilstanden er relativt god. Helsepersonell som har vært involvert i hendelsen, har ikke merket noe, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke funnet noe

Kjøpesenteret ble umiddelbart stengt da flere kunder plutselig begynte å få svie og kløe i øyne og hals, men ble åpnet igjen noen timer senere.

Nødetatene hadde da saumfart senteret for å sjekke at det ikke sto noe der som ikke burde gjøre det, og for å få avkreftet at det kunne dreie seg om en villet handling. Operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt sier imidlertid at det ikke er grunn til å mistenke noe sånt.

Bergens Tidende snakket med en av kundene som var inne på senteret. Hun sier at hun kjente at det var et eller annet i luften, og så ble hun plutselig dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sved i halsen. Så begynte jeg å hoste. Da var det bare å finne nærmeste dør for å komme seg i friluft, sier Ingebjørg Maradiaga.

På Haukeland fikk de som ønsket det, lov til å bli værende over natten dersom de ønsket det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan bli vanskelig

Politiet trodde mandag kveld at hendelsen kanskje kunne knyttes til kjøle- eller vifteanlegget. Flere personer ble avhørt, blant annet i et forsøk på å snevre inn hvor brannvesenet skulle lete. Men noen forklaring synes svært vanskelig å finne.

– Brannvesenet gjorde målinger av luften, men fant ingen ting. Dette kan bli vanskelig å få avdekket. Vi må kanskje slå oss til ro med at dette får vi aldri vite årsaken til, sa politiets innsatsleder Ivar Kant mandag kveld.

Vaktkommandør Stig Tetler ved 110-sentralen sier til Bergensavisen at brannvesenet gikk gjennom fryselageret på senteret og sjekket ventilasjonsanlegget uten at de fant noen årsak.

– Om det har vært noe forbigående som har løst seg opp, vet vi ikke, men en rekke personer klaget på dette samtidig, så det er i alle fall noe som har vært der, sier operasjonsleder Rebnord.