Læreren prøvde å redde elevene fra å drukne

Letingen etter læreren pågikk lenge etter at en båt med med seks personer kantret i Seljordsvannet torsdag ettermiddag.
Letingen etter læreren pågikk lenge etter at en båt med med seks personer kantret i Seljordsvannet torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Båten var bare 15 meter fra land da bølger slo inn over den. To unge menn døde på Seljordsvann og en 53 år gammel lærerinne er fortsatt savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld sendte Sigrid Dahl, lensmann i Bø og Sauherad, ut en pressemelding om den tragiske ulykken på Seljordvann torsdag.

Hun mener at det er mulig å beskrive hva som skjedde da båten med seks personer gikk under.

Samtidig går de ut med navnene på de omkomne unge mennene og den savnede læreren:

·Aslan Mohamed Omer (19), bosatt i Bø

·Mohamed Mahamud Abdi (20), bosatt i Bø

·Gunhild Egenæs (53), bosatt i Bø

Bare en hadde redningsvest

Mens politi og Røde kors har lett etter den stadig savnede læreren, har man også avhørt de overlevende. Og på bakgrunn av etterforskningen legger politiet følgende hendelsesforløp til grunn:

«Fem av de seks i båten hadde blitt invitert på tur til en hytte ved Seljordsvann tilhørende den savnede læreren. En av de omkomne hadde på seg redningsvest, en hadde ikke. Savnede hadde ikke på seg redningsvest.

Båten som ble brukt var en mindre fritidsbåt på ca 14 fot med påhengsmotor. Båten lå ca 15 meter fra land da bølger slo innover slik at den tok inn vann.

Fire av personene i båten klarte å komme seg i land, deriblant den savnede læreren, mens to ble liggende i vannet. Savnede søkte da tilbake til de to i vannet og ble sist sett på vei mot disse».

Lørdag har politi og Røde Kors søkt - uten resultat - med båter i vannoverflaten i det aktuelle området. Søndag formiddag vil det på nytt bli startet opp søk i dypet med sonar, heter det i pressemeldingen.

Alle de seks i båten var tilknyttet Nome og Bø voksenopplæring, men de hadde høstferie og dro på tur i privat regi da ulykken skjedde. Skolen har 180 elever og gir blant annet norskopplæring for nyankomne flyktninger.

Flyktning døde

Den ene av de to omkomne kom til Norge som enslig mindreårig flyktning. Den andre var i familie med flere av de andre som også var i båten.

Tre personer klarte å berge seg i land etter at båten kantret. Ved riksvei 36 fikk de stoppet Arne Moen, som var den første som kom til stedet. Han ringte nødetatene og tok de tre inn i bilen så de fikk varmet seg.

– De var kalde etter å ha sprunget gjennom skogen. Det må ha vært litt av et drama ute på vannet, sier Moen til Varden.

– De sa at det kom bølger over båten og at den hadde kantret. Ut over dette fortalte de ikke så mye. De var knekt, stakkars, fortsetter han.

Det ble satt krisestab i tre kommuner etter ulykken: I Seljord, hvor ulykken skjedde, i Bø hvor de seks involverte bodde, og i Nome, kommunen hvor de jobbet og gikk på skole.

Personvernpolicy