Meny

Danske politiagenter vitnet anonymt mot narkonettverk

Metkel Betew i Oslo tingrett, i saken som dreier seg om narkosmugling og draps- og ransplaner. Torsdag vitnet tre danske politibetjenter som infiltrerte miljøet over flere måneder anonymt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Metkel Betew i Oslo tingrett, i saken som dreier seg om narkosmugling og draps- og ransplaner. Torsdag vitnet tre danske politibetjenter som infiltrerte miljøet over flere måneder anonymt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
På direkteoverført video fra hemmelig sted vitnet tre danske politimenn som hadde infiltrert narkonettverket rundt Nokas-dømte Metkel Betew i retten i Oslo.

For å beskytte de tre politimennene, ble bildene som ble overført til Oslo tingrett kun synlig for dommerne og advokatene i den omfattende saken, melder Ritzau.

Betjentene som infiltrerte nettverket og som sto for overleveringen av 50 kilo hasj og 20 kilo ecstasy til norske mottakere, var blitt kjent med det kriminelle miljøet under navnene Tiller Danny og Mugge.

I virkeligheten var de fra politiet i en topp hemmelig aksjon som gikk ut på å forhindre drap og avdekke narkotikasmugling. I alt 13 personer er tiltalt i den omfattende saken.

Les også:  Betew nektet å forklare seg i retten

Med de tiltalte på bakerste benk i rettslokalet skulle de danske etterforskernes ansikter ikke eksponeres for andre enn rettens medlemmer. Selv om pressen har fått følge saken, har retten nedlagt et tydelig forbud mot å gjengi opplysninger som kan bidra til å avsløre agentenes identitet eller deres norske føringsoffiser.

– En av de tiltalte har sendt en SMS med trusler mot en av agentene, ifølge en kjennelse i Borgarting lagmannsrett.

Flere av forsvarerne til de tiltale har hevdet at de danske politifolkenes måte å operere på, har vært ulovlig og i strid med reglene for politiprovokasjon. Advokat Vidar Lind Iversen har uttalt at hans klient ikke drev med kriminalitet da han ble kontaktet av danskene.

– Min klient hadde ikke vært tiltalt i dag dersom disse mennene ikke hadde oppsøkt ham på hans arbeidsplass, har Iversen sagt til NRK.

Les også:   Nokas-dømte Metkel Betew tilbake til forvaring

Populært