Regjeringen vil kutte kraftig i ras- og flomsikring

Illustrasjonsfoto fra høstens flom på Sørlandet: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto fra høstens flom på Sørlandet: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsbudsjettet mangler en storsatsing på ras- og flomsikring, mener KS og får støtte av Norges Bondelag som fortviler over kutt i støtten til NVE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Gunn Marit Helgesen i kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS, er overrasket over at regjeringen i forslaget til statsbudsjett ikke tar større grep for å sikre infrastrukturen.

– Vi finner lite og ingenting som kan bidra til å trappe opp arbeidet med å ta igjen etterslepet på vedlikehold av fylkesveiene, og vi finner ingen satsing på ras- og flomsikring. Når vi opplever stadig sterkere og stadig oftere ekstremvær, med store ødeleggelser som rammer enkeltmennesker og lokalsamfunn, er det alvorlig at det ikke satses mer på forebygging, sier hun.

– Helt uforståelig

KS får støtte av Norges Bondelag, som stiller seg sterk kritisk til at regjeringen kutter bevilgningene.

– De verste flomskadene kan ikke repareres, men dette kan forebygges. Det krever at regjeringa bevilger nødvendige midler til det. At regjeringa nå gjør det motsatte ved å kutte overføringene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), er helt uforståelig, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bartnes viser til at bare i løpet av de siste to ukene har bønder i Agder mistet grunnlaget for deler av produksjonen sin grunnet flom.

Samleside: Flere reaksjoner rundt statsbudsjettet finner du her

Støtten nesten halvert

I forslaget til statsbudsjett blir bevilgningen til NVEs arbeid med sikring mot flom og skred, redusert med 43 prosent.

– Det er svært uforståelig at regjeringa ikke tar disse klimaendringene på alvor og bevilger nødvendige midler til det viktige arbeidet med flomsikring. Mer nedbør og mer overflatevann truer verdifull matjord langs elver i hele landet, men med denne reduksjonen i overføringer vil det ikke være rom for nye forebyggende sikringstiltak, påpeker Bartnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterlyser modernisering

Rådgivende Ingeniørers Forening benytter også anledningen til å rette kritikk mot regjeringens satsing på ras- og flomsikring. Foreningen skriver i en melding at Norge har et av Europas eldste og dårligste avløpsnett, og at dette er en av de store årsakene til at kjellere og veier ofte oversvømmes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med dagens utskiftingshastighet tar det over 100 år å oppdatere rørnettet. Regjeringen kunne ha tatt tak i problemet på dette statsbudsjettet, men har latt muligheten gå fra seg, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i foreningen.

Aktuelt:

Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Regjeringen vil fortsatt støtte Human Rights Service

– Tesla-eierne kan komme til å le hele veien til banken