Restene av orkanen Nate på vei mot Norge – våt helg i vente

Et velkjent syn i Bergen: Folk med paraply. I helgen kan det igjen være lurt å ta fram paraplyen på Vestlandet når restene av orkanen Nate treffer Norge.
Et velkjent syn i Bergen: Folk med paraply. I helgen kan det igjen være lurt å ta fram paraplyen på Vestlandet når restene av orkanen Nate treffer Norge. Foto: Emil Breistein / NTB scanpix

Folk langs kysten kan vente seg regn hele helgen når restene av orkanen Nate treffer Norge. Men på Sørlandskysten og på Østlandet kan det bli opp mot 15 grader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Mellom-Amerika tok orkanen Nate minst 21 menneskeliv og gjorde store ødeleggelser, men på ferden over Atlanteren har kraften avtatt. Det ventes ikke spesielt sterk vind når den treffer Norge fredag.

– Den er ingenting sammenlignet med det den har vært. For vår del blir det bare et vanlig lavtrykk, sier statsmeteorolog Ida Fosli til NTB.

Hun sier at orkanrestene tar med seg mild luft. Dermed vil ikke snøen legge seg like lavt som de siste dagene.

– Men det blir nok hvitt på toppene i Sør-Norge, sier meteorologen.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Milde temperaturer

Langs kysten betyr Nate regnvær.

Orkanen Nate førte til store ødeleggelser og minst 21 dødsfall i Mellom-Amerika. Fredag treffer restene av orkanen Norge. Bildet er fra San Jose i Costa Rica, etter at orkanen hadde passert. Foto: Moises Castillo / AP
Orkanen Nate førte til store ødeleggelser og minst 21 dødsfall i Mellom-Amerika. Fredag treffer restene av orkanen Norge. Bildet er fra San Jose i Costa Rica, etter at orkanen hadde passert. Foto: Moises Castillo / AP

– Det blir regn stort sett hele helgen på Vestlandet og langs hele kysten oppover – bortsett fra Øst-Finnmark, som ser ut til å slippe unna. Det beste helgeværet kommer østafjells, men det blir ikke helt strålende der heller. Østafjells kan det komme litt regn fredag, men for det meste opphold lørdag og søndag, sier Fosli.

I lavere strøk i Sør-Norge ventes det dagtidstemperaturer på mellom 10 og 13 grader de neste dagene. Langs Sørlandskysten og på Østlandet kan det bli opp mot 15 grader både lørdag, søndag og mandag, mens Nord-Norge kan vente seg temperaturer på 5–10 grader i helgen.

Aktuelt: Snøen legger seg i høyden i Sør-Norge

Kuling

De siste dagene har Meteorologisk institutt sendt ut flere OBS-varsler om kuling langs kysten.

– Vi sender alltid ut varsel når det kommer stiv kuling på kysten og sterk kuling på bankene. Det er vanlig med slikt vær på denne tiden av året, og disse varslene er mest beregnet på folk til sjøs.

– Blir det røft på havet de neste dagene?

– Det blir det nok, sier statsmeteorologen.

Det er ventet regnvær i store deler av landet. Her fra Voss, Liaset med utsikt mot Voss sentrum Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Det er ventet regnvær i store deler av landet. Her fra Voss, Liaset med utsikt mot Voss sentrum Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Så langt har det kommet kulingvarsler om Hekkingen – Furuholmen, Aust-Tampen, Storegga og Området fra Storegga-Haltenbanken til 0-meridianen, Slåtterøy – Bulandet, Slåtterøy – Bulandet, Frøya – Rørvik og Rørvik – Lødingen.

Tidligere i uken er det også blitt sendt ut OBS-varsler om vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Norge. Disse varslene er over, selv om det fortsatt kan komme snø i høyden.

Vegvesenet har anbefalt vinterdekk i de høyereliggende områdene.

Aktuelt: Meteorologisk institutt skal vurdere seg selv etter uværet i Sør-Norge

Personvernpolicy