Solberg forsvarer støtten til Human Rights Service

Video fra trontaledebatten: Solberg lunken til å fjerne HRS-støtten.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flertall for å kutte statsstøtten til Human Rights Service, men statsminister Erna Solberg (H) antyder at den er foreslått videreført i statsbudsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er litt av demokratiets pris at vi også finansierer våre kritikere, sa Solberg i trontaledebatten på Stortinget onsdag.

Hun mener diskusjonen må handle om bredden i debatten, og at det vil være et nytt prinsipp om man skal finansiere bare det man liker.

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som i sitt spørsmål til statsministeren oppfordret regjeringen til å kutte støtten i statsbudsjettet som legges fram torsdag. Han viste til at organisasjonen får 1,8 millioner kroner i støtte, blant annet for å fremme integrering og inkludering.

– Det driver ikke disse med. De driver med stigmatisering. Dette kan vi vise en klar holdning til. Støtten kan inndras, sa han.

HRS' oppfordring om å fotografere muslimer for å dokumentere det organisasjonen kaller den «kulturelle revolusjonen i Norge» har satt ny fart i debatten om støtten til organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Storhaugs islam-prosjekt kan være ulovlig: – Privatpersoner har et vern

– Forkastelig

Overfor NTB kaller Solberg fotoaksjonen forkastelig. Men hun legger til at hun også syns SOS Rasisme opptrådte forkastelig da de skjelte ut henne som person da hun hadde ansvar for innvandring- og integreringsfeltet som kommunalminister.

– De fikk 1,9 millioner kroner i statsstøtte av meg likevel, sier hun.

Hun roser HRS' arbeid når det gjelder innvandrerkvinner og sosial kontroll og gjør videre et poeng av at HRS' fotoaksjon ble kjent etter at budsjettforslaget var sendt i trykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om hvorfor HRS skal få beholde støtten, mens den vel så omstridte organisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN) mister sin, svarer Solberg:

– IRN representerer ikke lenger det de representerte da de fikk støtte. De var et fellesorgan for de muslimske organisasjonene. Her har 40 prosent av medlemmene trukket seg ut. Da er de ikke i stand til å gjøre jobben de får penger for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem store organisasjoner og trosfellesskap meldte seg ut av IRN 29. september. IRN har strevd med interne problemer, men særlig beslutningen om å ansette Leyla Hasic, som bærer ansiktsdekkende nikab, i en statsstøttet stilling, har skapt stor debatt.

Aktuelt: Human Rights Service kan miste statsstøtten

– Seg selv å takke

KrF-leder Knut Arild Hareide gjorde det tidligere i uka klart overfor NTB at partiet hans ikke ønsker å prioritere videre statsstøtte til den omstridte organisasjonen.

Venstres Kjetil Kjenseth sa han synes det ville framstå merkelig om det kun er IRN som mister statsstøtten.

Det er et klart flertall på Stortinget mot pengestøtte til HRS. I Frp er man innstilt på å kjempe for at støtten skal beholdes, men hos regjeringspartner Høyre er skepsisen langt større.

– Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg er mer skeptisk i dag enn for et år siden til om de bør få beholde støtten, sier stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig å diskutere om de statlige midlene brukes på riktig måte. Denne uka viste kulturministeren handlekraft overfor en annen organisasjon rundt det samme spørsmålet, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: HRS vil kartlegge moskeer i Norge

Frp positiv

Det er innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) som administrerer støtten til HRS. Frp har tidligere brukt HRS som rådgivere i utformingen av partiets innvandringspolitikk.

– Ja, de er omdiskutert, men de setter fingeren på en god del vanskelige spørsmål knyttet til integrering. De peker ikke alltid på løsningene, men de tar tak i problemene som vi politikere bør ta stilling til, sier Frps ferske innvandringspolitiske talsperson, Jon Engen-Helgheim.

NTB har forsøkt å få kommentar til saken fra Hege Storhaug i HRS, men har ikke fått svar på forespørselen.

Aktuelt: HRS: – Mer realistiske tall om innvandringsbakgrunn