Evakuerte under Mannen får flytte hjem

<p>Veslemannen beveget seg opptil 20 centimeter i døgnet mens NVE pøste ut vann i fjellet. Med tørt og kaldt vær har bevegelsen avtatt og NVE reduserte søndag faren for ras fra rødt til gult. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Veslemannen beveget seg opptil 20 centimeter i døgnet mens NVE pøste ut vann i fjellet. Med tørt og kaldt vær har bevegelsen avtatt og NVE reduserte søndag faren for ras fra rødt til gult. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NVE har redusert farenivået for ras fra fjellmassivet Mannen fra rødt til gult. De evakuerte får flytte hjem igjen, og togtrafikken gjenopprettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Hastighetene i fjellpartiet har avtatt, og det er varslet kaldt vær fremover, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ) i en pressemelding søndag formiddag.

Rauma kommune evakuerte torsdag de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen. Nå kan de flytte tilbake igjen.

– Politimesteren i Møre og Romsdal har besluttet at evakueringen i forbindelse med Mannen i Romsdalen opphører, melder politidistriktet på Twitter.

I en utdypende pressemelding søndag formiddag skriver politidistriktet at politiet opphevet sperringene søndag klokka 10.10.

Toget får passere

– Beboere på gårdsbrukene som ble evakuert fra området, kan flytte tilbake, og fritidsboliger i området under fjellpartiet kan tas i bruk igjen. Forbudet som gjaldt togtrafikk, oppheves også slik at Rauma-banen kan gjenoppta normal trafikk, går det fram av meldingen.

Tiltaket med å pøse tusenvis av liter med vann over det ustabile fjellpartiet for å utløse et ras, ble avsluttet lørdag. Fram til da hadde det vært registrert store bevegelser i steinmassene, men etter at vanntilførselen stanset, har også bevegelsene avtatt merkbart.

– Nå er det en sakte avtagende trend i hastighet, og det er varslet kaldt og tørt vær fremover. Hastighetene er søndag morgen rundt 5 centimeter i døgnet i øvre del, og under 1 centimeter i døgnet i nedre del, skriver NVE.

-Lettet og skuffet

Fjellpartiet Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen. Fjellet er svært rasfarlig og er blitt kontinuerlig overvåket siden 2009. Beboerne i nærheten har måttet evakuere som følge av rødt farenivå minst en gang i året hvert år siden 2014.

– Det er selvsagt bra at de evakuerte kan flytte hjem igjen. Men samtidig er nok både de og kommunen skuffet over at vi må fortsatt leve i det uvisse, sier ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært