Nobels fredspris til ICANLysbakken og Støre forventer kursendring fra Solberg: – Blir vanskelig å følge Trump

Statsminister Erna Solberg (H) blir bedt om å endre kurs.
Statsminister Erna Solberg (H) blir bedt om å endre kurs. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Audun Lysbakken utfordrer Stortinget til å skrive under på FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Erna Solberg svarer at regjeringen ikke kommer til å støtte «et forslag som svekker Nato. »

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den gir ikke ett eneste atomvåpen mindre, sa Erna Solberg til pressen fredag.

Hun viste til FN-avtalen om forbud mot atomvåpen, men gratulerte samtidig ICAN.

– Jeg vil benytte anledningen til å gratulere. ICAN har gjort en stor jobb for å samle det sivile samfunnet, sa Solberg og fortsatte:

– Vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker Nato. Så lenge det finnes land med kjernefysisk kapasitet så kommer Nato også til å ha kjernefysisk kapasitet, sier hun, samtidig som hun understreker at Norge deler ambisjonene om en verden fri for atomvåpen.

Lundestad: – En kritikk av Norge

Klokken 11 gikk Nobelkomitéens leder Berit Reiss-Andersen på talerstolen og kunngjorde årets mottager: Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN).

ICAN har vært en pådriver i arbeidet med å få til et folkerettslig forbud mot atomvåpen og kunne innkassere en seier da 122 av FNs medlemsland i juli i år sluttet seg til traktaten om forbud mot atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Tidligere direktør i Nobelinstituttet Geir Lundestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere direktør i Nobelinstituttet Geir Lundestad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De fem atommaktene USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina var ikke blant disse, ei heller Norge.

– Dette er en kritikk av atomlandene, NATO og også Norge, sier tidligere direktør i Nobelinstituttet, Geir Lundestad, til NRK.

Nå forventer Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken at Solberg-regjeringen tar grep.

Støre: – Regjeringen har vært for passive

Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre og Audun Lysbakken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Jeg vil på vegne av Arbeiderpartiet gratulere ICAN, den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, med Nobels fredspris for 2017. Dette er en meget fortjent tildeling, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Solberg-regjeringen valgte å trekke Norge ut av lederrollen vi hadde i dette arbeidet, men stortingsflertallet har gitt klart uttrykk for at Norge skal jobbe aktivt for en verden uten atomvåpen. Her har H-/Frp-regjeringen vært for passiv og Arbeiderpartiet forventer nå en langt mer aktiv holdning fra Norges regjering, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysbakken: – Må få følger

SV nominerte ICAN til fredsprisen allerede i januar, og partilederen er strålende fornøyd med at prisen gikk til en organisasjon som tar opp kampen mot atomvåpen.

– Det er en fantastisk viktig og riktig fredspris, som kommer akkurat på riktig tidspunkt i det frykten for atomkrig er mer reell enn på mange tiår, og FN har satt i gang arbeidet med et forbud mot atomvåpen. Dette er en kraftig utfordring til atommaktene, sier SV-lederen til TV 2.

SV-lederen sier videre at partiet tirsdag neste uke vil fremme et forslag i Stortinget om at Norge skal begynne prosessen med å skifte side og slutte seg til kampen mot atomvåpen i FN.

– Det blir veldig spennende å se hvordan Stortinget tar imot det forslaget nå. Jeg tror det vil bli veldig vanskelig både for regjeringen og for Arbeiderpartiet å fortsette å følge Donald Trump i dette spørsmålet. Nå må vi heller følge nobelkomiteen, og støtte kampen mot atomvåpen, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Denne prisen gir viktig legitimitet til kampen mot atomvåpen, og må få følger for norsk politikk, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Fredsprisen tildeles ICAN

Kan bli atomstrid på Stortinget

Før valget stilte SV fem ultimatum for å gå inn i regjering. Et av kravene var at Arbeiderpartiet og Senterpartiet måtte gå med på norsk støtte til et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

I februar 2016 fremmet Arbeiderpartiet et forslag hvor «Stortinget ber regjeringen» jobbe for et forbud mot atomvåpen. Utenriksminister Børge Brende (H) mente forslaget kunne være et brudd på Grunnloven.

Etter forhandlinger mellom partiene og press på Ap, valgte Arbeiderpartiet å legge bort kravet om at Norge skal arbeide for et internasjonalt atomvåpen forbud.

Kompromisset som utenrikskomiteen fant fram til, innebærer at selve ordet «forbud» ble utelatt. I stedet ble regjeringen bedt om arbeide «langsiktig for en balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar avskaffelse av atomvåpen.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken: Atomforslag fra Ap har utløst strid med regjeringen

– Det er trist av Ap å snu når de inntil nylig har vært så tydelige for et forbud mot atomvåpen. Norge hadde en viktig mulighet da Ap skapte forventninger om støtte til å arbeide for et forbud, sa stortingsrepresentant Rasmus Hansson etter enigheten mellom Høyre og Ap.

Nå varsler Venstre-leder Trine Skei Grande at prisen kan øke presset i norsk politikk.

Hun håper at prisen vil påvirke både Høyre og Arbeiderpartiet, slik at de går sammen med Venstre og andre partier i kampen for et atomvåpenforbud.

Statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande.
Statsminister Erna Solberg (H) og Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Jeg håper at dette øker presset, også i norsk politikk, og at det sørger for at vi får mye mer fokus på nedrustning og kampen mot atomvåpen, som er kjempeviktig i den tiden vi er i nå, sier Grande.

Hun legger til at statsminister Erna Solberg (H), som Grande for tiden er i regjeringssamtaler med, har hennes fulle støtte dersom hun velger å snu i spørsmålet.