Professorer ved norske universiteter langer ut mot nikab

<p>Forfatterne bak innlegget mener blant annet at nikab ødelegger for undervisningen ved universitetene. </p>
Forfatterne bak innlegget mener blant annet at nikab ødelegger for undervisningen ved universitetene.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

34 undervisere ved universiteter i Norge har skrevet under på et innlegg, som krever at det ansiktsdekkende plagget nikab forbys ved universiteter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er «fotfolkets» protest mot en ledelse som ikke er i kontakt med dem som står i førstelinjen, altså universitetslærerne, sier UiO-professor Jens Saugstad til Uniforum.

Sammen med 22 andre UiO-professorer har Saugstad skrevet under på innlegget «Ansiktsdekkende plagg bør forbys ved universitetene», som ble publisert på Aftenpostens nettsider torsdag.

Totalt har 34 undervisere fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Bergen og NTNU i Trondheim signert innlegget.

Les også: Merkel vil ha burka- og nikabforbud

Mener plagget ødelegger for undervisning

Forfatterne av avisinnlegget argumenterer med at nikab blant annet ødelegger for undervisningen, fordi plagget hemmer kommunikasjon mellom underviser og student. I innlegget står det blant annet:

«Noen synes å mene at ansiktsdekkende plagg ikke ville gjøre skade på den rene forelesningen, der publikum bare lytter. Men som forelesere er vi avhengig av respons fra tilhørerne. Mens vi foreleser, tenker vi: Ble poenget forstått, eller skal jeg gjenta det fra en litt annen vinkel? – og ser etter svar i salens ansikter».

– Det er tydelig at ledelsen er opptatt av andre ting enn å bevare universitetskulturen. De er opptatt av integrering og lik rett til utdannelse, men ser ikke at de undergraver den utdannelsen de ønsker å gi, også til minoriteter, sier Saugstad til Uniforum.

Les også: Raja advarer mot nikabforbud

Syv av åtte universiteter er imot

Det var i sommer at regjeringen sendte et forslag om forbud på høring. Ønsket er å forby ansiktsdekkende plagg i alle barnehager og utdanninginstitusjoner som skoler, høyskoler og universiteter. Det er bare drøye to uker siden høringsfristen gikk ut.

Ifølge Uniforum er det imidlertid kun Nord universitetet som har stilt seg bak regjeringens forslag, av de universitetene som har svart på høringen. Det betyr at syv av åtte universitetsledere i landet har sagt nei.

Bakgrunn: Klart for nikabforbud i skolen

Uenighet om plagget

Partiene Ap, Venstre, SV, Frp, KrF og Senterpartiet har tidligere støttet et forbud mot nikab i skolen i Stortinget. Men flere har også sagt at de er skeptiske til et forbud, blant annet Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Jeg tror at innføring av et forbud vil gjøre at det blir en oppblomstring av bruk av nikab. Men jeg tror at ønsket om nikabforbud i skolen også handler litt om at Høyre politisk måtte gi noe til Listhaug og Frp, sa han i januar.

Også Norsk studenorganisasjonen (NSO) har vært imot.

– Vi mener at et generelt forbud mot slike plagg må begrunnes faglig. Dersom det ikke er til hinder for undervisningen, er det ingen grunn til å forby dette, og på den måten utestenge en bestemt gruppe studenter fra høyere utdanning, sa leder Marianne Andenæs til NTB i fjor høst.

Les også: Vil forby burka og nikab på norskkurs

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært