Leila ble dømt til 80 piskeslag - nå saksøker hun Norge

Leila Bayat Foto: Skjermdump fra Iran Human Rights
Leila Bayat Foto: Skjermdump fra Iran Human Rights

Leila Bayat (36) ble tvangsreturnert til hjemlandet og påført en straff av 80 piskeslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranske Leila Bayat søkte asyl i Norge i 2009 og forklarte at hun var dømt til 80 piskeslag i hjemlandet Iran, for å ha drukket alkohol.

Norske myndigheter trodde ikke på Bayat, og mente det var trygt for henne å bli sendt tilbake til Iran.

I mars i år ble hun sendt tilbake, der piskingen ble gjennomført forrige uke. Hennes 12 år gamle sønnen fikk bli i Norge ved familiegjenforening med faren.

Nå sier hennes advokat, Preben Kløvfjell, at 36-åringen går til søksmål mot den norske stat.

– Vi leverer stevning til Oslo tingrett mot staten i dag, med påstand om at tidligere asyl- og utvisningsvedtak er ugyldige. Vi har i tillegg lagt ned påstand om at staten skal bli kjent ansvarlige for brudd på å ha sendt henne tilbake til tortur og for familiesplittelse med sønnen, sier Kløvfjell til VG.

Bakgrunn: Kvinne utvist etter åtte år i Norge – dømt til 80 piskeslag i Iran

Han mener tvangsreturen bryter med flere paragrafer i Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Utlendingsnemnda jobber nå med å få klarhet i saken.

– Dette er en sak hvor vi har sagt klart fra at vi må finne ut hva som har skjedd og hvorfor. Ambassaden vår i Teheran bistår i dette. De intervjuet henne forrige søndag, og det intervjuet har vi fått hit, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda.

Leila, som fortsatt oppholder seg i Iran, risikerer mer straff i Iran for å ha vist bildene, mener Kløvfjell.

– Vi er veldig bekymret for Leilas situasjon, og derfor holder vi også løpende kontakt med henne, og det er også en grunn til at vi øker intensitet og press i denne saken, at vi tar ut stevning, sier han til TV 2.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden