Meny

Leila ble dømt til 80 piskeslag - nå saksøker hun Norge

Leila Bayat Foto: Skjermdump fra Iran Human Rights
Leila Bayat (36) ble tvangsreturnert til hjemlandet og påført en straff av 80 piskeslag.

Iranske Leila Bayat søkte asyl i Norge  i 2009 og forklarte at hun var dømt til 80 piskeslag i hjemlandet Iran, for å ha drukket alkohol.

Norske myndigheter trodde ikke på Bayat, og mente det var trygt for henne å bli sendt tilbake til Iran.

I mars i år ble hun sendt tilbake, der piskingen ble gjennomført forrige uke. Hennes 12 år gamle sønnen fikk bli i Norge ved familiegjenforening med faren.

Nå sier hennes advokat, Preben Kløvfjell, at 36-åringen går til søksmål mot den norske stat.

– Vi leverer stevning til Oslo tingrett mot staten i dag, med påstand om at tidligere asyl- og utvisningsvedtak er ugyldige. Vi har i tillegg lagt ned påstand om at staten skal bli kjent ansvarlige for brudd på å ha sendt henne tilbake til tortur og for familiesplittelse med sønnen, sier Kløvfjell til VG.

Bakgrunn: Kvinne utvist etter åtte år i Norge – dømt til 80 piskeslag i Iran

Han mener tvangsreturen bryter med flere paragrafer i Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Utlendingsnemnda jobber nå med å få klarhet i saken.

– Dette er en sak hvor vi har sagt klart fra at vi må finne ut hva som har skjedd og hvorfor. Ambassaden vår i Teheran bistår i dette. De intervjuet henne forrige søndag, og det intervjuet har vi fått hit, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i Utlendingsnemnda.

Leila, som fortsatt oppholder seg i Iran, risikerer mer straff i Iran for å ha vist bildene, mener Kløvfjell.

– Vi er veldig bekymret for Leilas situasjon, og derfor holder vi også løpende kontakt med henne, og det er også en grunn til at vi øker intensitet og press i denne saken, at vi tar ut stevning, sier han til TV 2.

Populært