Laveste antall oppklarte lovbrudd på to tiår

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norsk politi oppklarte flere seksuallovbrudd i fjor, men likevel er antallet oppklarte lovbrudd på det laveste nivået siden 1990-tallet, viser tall fra SSB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på oppklarte lovbrudd falt med 2.900 til 166.200 i fjor, men for både seksuallovbrudd og trafikkovertredelser var det noe flere saker som ble oppklart. Samlet har imidlertid både antall oppklarte og uoppklarte lovbrudd gått ned, framgår det av tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram onsdag.

Langvarig fall

Ifølge statistikken har det vært et langvarig fall i uoppklarte lovbrudd – først og fremst lovbrudd som blir henlagt på grunn av manglende opplysning om gjerningsperson. I 2016 var det 68.600 lovbrudd som endte med tiltale for endelig avgjørelse i domstolene, noe som er på nivå med de siste årene, men langt færre enn i perioden 1999 til 2008.

Totalt avsluttet politiet og påtalemyndigheten etterforskningen av mer enn 319.000 lovbrudd i løpet av fjoråret, 3 prosent færre enn året før. Hovedårsaken er en nedgang i etterforskede eiendomstyverier. Kombinert med færre etterforskede rusmiddellovbrudd og ordens- og integritetskrenkelser er antallet etterforskede lovbrudd redusert med en firedel siden årtusenskiftet. Samme utviklingstrekk finner man i de siste årenes statistikk over anmeldte lovbrudd.

Mer vold og voldtekt

Samtidig viser SSB-statistikken at det var 7 prosent flere etterforskede voldslovbrudd og 14 prosent flere trusselsaker i 2016 sammenlignet med året før. Når det gjelder etterforskede seksuallovbrudd var det en økning på 11 prosent. For voldtekt alene var økningen på 12 prosent, mens antallet saker som dreide seg om seksuell handling økte med 22 prosent og seksuelt krenkende atferd med 25 prosent.

I tillegg til fallet i antallet oppklarte og uoppklarte lovbrudd, falt også antallet siktelser og siktede gjerningspersoner i 2016.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært