Meny

Økt fare for skred fra fjellpartiet Veslemannen

Foto av fjellet Mannen hvor fjellpartiet Veslemannen står i fare for å rase. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Farenivået for fjellpartiet Veslemannen i Romsdalen er hevet fra gult til oransje, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Årsaken til det økte farenivået er varsel om relativt store nedbørsmengder fra tirsdag morgen formiddag.

– NVE forventer derfor en markant økning i bevegelse i løpet av kvelden i morgen. På denne bakgrunn har NVE funnet det riktig å heve farenivået til oransje for Veslemannen, opplyser direktoratet.

– Dette kan utvikle seg til et skred. Vi er usikre på hvor store deler av Veslemannen dette vil omfatte – om det avgrenses til den mest aktive øvre delen av Veslemannen, eller om det vil kunne utløse et vesentlig større skred som også inkluderer den nedre delen, opplyser NVE videre.

Svært lite skal til

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE sier til NTB at fjellmassivet har beveget seg mye på lite nedbør den siste tiden og mener det skal svært lite nedbør til før bevegelsene øker.

– For et par uker siden beveget fjellpartiet seg opp til tre centimeter i døgnet, nå er det nede i én centimeter i døgnet den siste tiden. Men jo lengre tid det går med kraftig nedbør, jo mindre tåler det, sier Blikra.

Hvis nedbørsmengden som kommer tirsdag blir som meldt vil NVE oppgradere farenivået til rødt, og da vil evakuering settes i gang.

Kontrollert ras

NVE har i sommer forberedt seg på et kontrollert ras. De har derfor pumpet vann fra et vann på baksiden av Mannen opp i tre store tanker. Vannet skal sprøytes gjennom slanger ned i sprekkene i fjellpartiet og få partiet Veslemannen til å rase ut. Dette skal skje når bevegelsene er store og folk i faresonen er evakuert.

– Da vil vi kjøre på med vann i tillegg fra de store tankene på toppen av fjellmassivet, sier Blikra som sier at alt er klart for å sette i gang og at arbeidet kan begynne ganske fort etter at farenivået er blitt oppjustert.

SMS-varsel

Ifølge NVE regner man med at et skred kan utløse et sted mellom 120.000 og 180.000 kubikkmetter masse.

Varslet er gitt nå for å forberede de som bor under Mannen på at et ras kan komme. Beboerne vil ved evakuering få varsel på SMS fra kommunen.

I oktober 2014 ble folk nedenfor fjellpartiet evakuert av frykt for at det skulle rase ut. Det samme skjedde i september 2015 og i august i fjor, men raset uteble.

Populært