Muslimsk Råd hevder utmeldte moskeer truet med ultimatum: – Det kunne vi ikke akseptere

OMSTRIDT: Generalsekretær Mehtab Afsar (tv), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i Islamsk Råd Norge (IRN) .
OMSTRIDT: Generalsekretær Mehtab Afsar (tv), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i Islamsk Råd Norge (IRN) . Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamsk Råd Norge (IRN) opplyser at fire moskeer og organisasjoner har meldt seg ut, etter at IRN nektet å godta et ultimatum mot generalsekretæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IRN har lenge vært klar over uenighetene i organisasjonen, og har hatt en rekke diskusjonsmøter internt det siste året, opplyser de i en pressemelding. Der bekrefter de samtidig at tre moskeer samt organisasjonen Den Islamske Informasjonsforeningen har meldt seg ut.

Den islamske paraplyorganisasjonen har også mottatt utmelding fra en femte organisasjon, Det Albanske Kultur og Trossamfunn i Norge, men understreker at disse fra før ikke var medlem av IRN.

Til sammen har de fem moskeene og muslimske organisasjonene rundt 20.000 medlemmer – om lag en firedel av IRNs totale medlemstall.

Bakgrunn: Fem store moskeer melder seg ut av Islamsk Råd: – Har spilt seg selv ut på sidelinjen

Strid og uro

IRN sier de ikke kunne akseptere et angivelig ultimatum fra fem utmeldte organisasjonene mot generalsekretær Mehtab Afsar. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
IRN sier de ikke kunne akseptere et angivelig ultimatum fra fem utmeldte organisasjonene mot generalsekretær Mehtab Afsar. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Islamsk Råd har vært under økende press etter mye uenigheter rundt og i rådet det siste året. Bruk av nikab, styretrøbbel, ugyldig oppsigelse av generalsekretæren og underslag har vært blant temaene som har ført til uro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En del av uroen har vært tilknyttet rådets generalsekretær Mehtab Afsar, som i tillegg til kritikk internt i de muslimske miljøene også har fått kritikk fra og Kulturdepartementet og Venstres Abid Raja.

I juni ble det også klart at Kulturdepartementet holder tilbake statsstøtten for andre halvår. Bakgrunnen var at departementet ikke har tillit til at midlene som IRN får fra departementet blir brukt etter hensikten. i september kunngjorde også Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) at de vurderte å bryte samarbeidet med IRN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Raja (V) ber Islamsk Råd-topp gå av: – Tjener ikke muslimenes ve og vel

Intern dialog

Rådet mener de har gjort mye for å forsøke å imøtekomme medlemsorganisasjonene som har vært uenige i retningen den muslimske paraplyorganisasjonen har tatt.

– Det sittende styret har brukt mye tid på intern dialog for å unngå utmeldinger fra IRN. Det ble nedsatt en komité bestående av leder, nestleder, dialogansvarlig og informasjonsansvarlig som har hatt utallige møter med medlemmene, heter det i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt dette har resultert i økt samhold og bedre forståelse av situasjonen blant majoriteten av IRNs medlemmer, heter det videre.

Aktuelt: Islamsk Råd i møte med Kulturdepartementet om statsstøtte

Ultimatum

Likevel hadde de fire tidligere medlemsorganisasjonene under et av møtene fremmet et ultimatum mot generalsekretær Mehtab Afsar, og ifølge IRN truet med å trekke seg dersom deres krav ikke ble innfridd.

– Dette ultimatumet kunne ikke IRN som organisasjon akseptere, skriver IRN, som understreker at de syns det er synd at medlemmer melder seg ut:

– Vi synes det er leit at disse medlemmene ikke ønsket å være med videre i et IRN som skal drives i tråd med demokratiske organisatoriske regler.