Flere jordras og mye flom på Sørlandet

Vannet stiger langs Topdalselva på Tveit i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Vannet stiger langs Topdalselva på Tveit i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet og brannvesen i Agder jobber på spreng i fylket der elver flommer over, veier er stengt og flere hus er isolert på grunn av jordras. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har i løpet av natten vært et utall meldinger om flom og oversvømmelser, blant annet om vann i kjellere og biler som har blitt stående fast, skriver politiet i Agder politidistrikt på Twitter klokken 6.30 søndag morgen.

– Nå på morgenkvisten vurderer brannvesenet evakuering av beboere på Samkom i Vennesla der en elv stiger faretruende. Ikke meldt om personskader, fortsetter de.

Lørdag kveld klokken 23 meldte politiet at det hadde gått et jordras ved Lindhei i Vennesla. Et hus ble innesperret, men ingen ble skadd.

Halvannen time senere, klokken 0.25, flommet Moelva ved Birkeland over. Som følge av dette måtte en familie evakuere hjemmet sitt. Kun en halvtime senere flommet elva Otra over ved Ravnåsveien i området Kamperhaug.

Følger med

– Brannvesen og veivesen rykker ut til alle meldingene som kommer inn. Politiet holder oversikten. Det regner godt i fylket, fikk NTB opplyst ved operasjonssentralen i Agder politidistrikt natt til søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Et hus er delvis tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Et hus er delvis tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Tidligere lørdag ble flomfaren på Sørlandet hevet til det høyeste nivået på fareskalaen, rødt. De sørlige delene av Agder-fylkene er mest utsatt, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Flere veier er oversvømt.

Ifølge NRK førte flom og jordras til at seks innbyggere i Fulland i Farsund ble isolert etter at veien raste ut lørdag ettermiddag. I tillegg er folk fast ved et hytteområde på Gautestad på Evje på grunn av oversvømte veier og stengte broer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere personer isolert etter jordras på Sørlandet

Store nedbørsmengder

Det er også ventet store nedbørmengder søndag og utover mandag. NVE advarer om at det kan komme over 200 millimeter nedbør innen mandag morgen.

Det meste av nedbøren er ventet sør i fylkene på Sørlandet. Vannføringen vil stige kraftig, og rødt nivå kan bli nådd i flere vassdrag i løpet av helgen og fram til mandag.

NVE mener Mandals- og Arendalsvassdraget er mest utsatt. Det er ikke ventet at vannføringen i Otra vil nå rødt nivå.

Veitrafikksentralen har en detaljert oversikt over alle stengte veier i fylkene.

Politiet ber alle som skal ut å kjøre i morgentimene om å ta det rolig i trafikken.