Flere personer isolert etter jordras på Sørlandet

Flommen og uværet skaper store problemer på Sørlandet. I Vest-Agder er seks personer isolert etter et jordskred, og et annet tok med seg deler av en enebolig.

Et hus er delvis tatt av et jordras på Tveit utenfor Kristiansand i Vest-Agder lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var på baksiden av huset da raset kom. Det begynte å rumle, så jeg spurtet gjennom huset og ut på andre siden, sier huseier Roy Pedersen til Fædrelandsvennen.

– Det knaste i husveggen. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan gå inn i huset igjen, sier Pedersen.

Ifølge politiet er det ikke akutt fare for andre boliger i området, men flere hus i nærheten kommer til å bli evakuert.

Flom og jordras skaper flere problemer på Sørlandet lørdag. I Fulland i Farsund er seks innbyggere isolert etter at veien der raste ut, skriver NRK.

Folk kommer seg ikke ned fra hyttene på Gautestad på Evje, fordi oversvømmelser gjør at veier og broer er stengt.

Haldis Stølen har bodd der hele livet, men forteller til NRK at hun aldri har opplevd lignende.

– Her er grusomt, helt forferdelig. Det er ikke vei igjen her. Vi hadde en ny innsjø, og det blir litt av en jobb å få veien i orden, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Flere stengte veier

Tidligere lørdag ble flomfaren på Sørlandet hevet til det høyeste nivået på fareskalaen, rødt. De sørlige delene av Agder-fylkene er mest utsatt, ifølge NVE.

Flere veier er stengt på grunn av oversvømmelse, og flere veier kan stå for tur.

– Vi har mannskap ute som jobber med alt som kommer inn av informasjon, sier trafikkoperatør Leif Christiansen ved Veitrafikksentralen til Fædrelandsvennen.

– Det er flere veier på Sørlandet som har mye vann, og får vi flere stengninger, vil vi varsle publikum så snart vi kan, sier Christiansen, som råder folk til å følge med på trafikkmeldingene på radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En liten flokk sauer sto fast på ei øy i flommen Fiskådalen i Åseral lørdag formiddag. I dette området var det i 11-tida lørdag falt 29,9 millimeter nedbør siden midnatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye regn

Det er fortsatt ventet store nedbørmengder utover i helgen. Det kan komme totalt over 200 millimeter nedbør til mandag morgen, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er ventet mest nedbør sør i fylkene. Vannføringen vil stige kraftig, og rødt nivå kan bli nådd i flere vassdrag i løpet av lørdag kveld og fram til mandag.

NVE mener Mandalsvassdraget og Arendalsvassdraget er mest utsatt. I Otra ventes ikke vannføringen å nå rødt nivå.

Rødt er NVEs høyeste varslingsnivå og kan medføre store skader. For de regulerte vassdragene vil situasjonen variere etter hvor stor lagringskapasitet det er i reguleringsmagasinene.

Mye regn lørdag kan også føre til økt jordskredfare, der faren er på oransje nivå. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy.

I Rogaland og Telemark er farenivået på oransje nivå når det gjelder flom.

Folk som skal på høstferie, bes kjøre forsiktig, særlig i fjellet. Overvann kan by på problemer.

Les også: Sydentemperaturer i Nord-Norge- tørkerekord i Tromsø