Ekstrem fare for flom i sørlige deler av Agder

Det er ventet ekstreme mengder nedbør i Agder-fylkene lørdag og søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Det er ventet ekstreme mengder nedbør i Agder-fylkene lørdag og søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flomfaren på Sørlandet er hevet til høyeste farenivå rødt etter mye regn natt til lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge veitrafikksentralen er fylkesvei 943 ved Ersdal i Flekkefjord og fylkesvei 656 ved Kollevoll i Lyngdal er allerede stengt på grunn av oversvømmelse, og flere veier kan stå for tur.

– Vi har mannskap ute som jobber med alt som kommer inn av informasjon, sier trafikkoperatør Leif Christiansen ved Veitrafikksentralen til Fædrelandsvennen.

– Det er flere veier på Sørlandet som har mye vann, og får vi flere stengninger, vil vi varsle publikum så snart vi kan, sier Christiansen, som råder folk til å følge med på trafikkmeldingene på radio.

En liten flokk sauer sto fast på ei øy i flommen Fiskådalen i Åseral lørdag formiddag. I dette området var det i 11-tida lørdag falt 29,9 millimeter nedbør siden midnatt.

Mest lengst sør

Det er fortsatt ventet store nedbørmengder utover i helgen. Det kan komme totalt over 200 millimeter nedbør til mandag morgen, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er ventet mest nedbør sør i fylkene. Vannføringen vil stige kraftig, og rødt nivå kan bli nådd i flere vassdrag i løpet av lørdag kveld og fram til mandag.

​Ifølge meteorologene skal regnet ta en pause lørdag ettermiddag. Da forventer de at bakken vil ta unna noe av vannet–før en våt runde nummer to setter i gang.

Rødt er NVEs høyeste varslingsnivå og kan medføre store skader. For de regulerte vassdragene vil situasjonen variere etter hvor stor lagringskapasitet det er i reguleringsmagasinene.

Les også: Håper på ny medisin: – Prisen er utfordringen

Stor skredfare

NVE mener Mandalsvassdraget og Arendalsvassdraget er mest utsatt. I Otra ventes ikke vannføringen å nå rødt nivå.

Mye regn lørdag kan også føre til økt jordskredfare, der faren er på oransje nivå. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy.

Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatt og NVE anbefaler at dreneringsveier og stikkrenner blir renset. I vassdrag med stor vannføring kan det føre til erosjon av jordmasser ved foten av skråninger, og mindre utglidninger.

Folk som skal på høstferie, bes kjøre forsiktig, særlig i fjellet. Overvann kan by på problemer.

Les også: – Jeg vil ikke si at tilliten er svekket

Flomtiltak

Agder Energi har iverksatt tiltak for å begrense flomskader i vassdragene i Agder, melder Agderposten. Det er fare for at jorder kan oversvømmes, og at båter, brygger og andre gjenstander kan bli tatt av flomvannet.

– Publikum oppfordres til å sikre flomutsatte gjenstander, heter det på energiselskapets nettside.

– Dammer og magasiner brukes aktivt for å begrense skadeomfanget. Forhåndstappingen gjør at vi står bedre rustet til å håndtere flommen.

Det vil ta noe tid før flommen merkes nedover vassdragene, og vannføringen forventes å være høy de neste dagene og ut i neste uke. Det gjelder i hovedsak de sørlige delene av de store vassdragene.

I Rogaland og Telemark er farenivået på oransje nivå når det gjelder flom.

Les også:

Krangler om milliard-kontrakt for fregattene

– Et sjokkerende tap av inntekter for EU-landene

Anklager Venstre for Frp-løgn: – De holdt velgerne for narr

NHO vil sette en stopper for midlertidige ansettelser

Traktorer rullet inn i Barcelona før folkeavstemning i Catalonia

Personvernpolicy